За първи път испански лекари извършиха двойна трансплантация на пациент

OFFNews 02 юни 2021 в 14:02 965 0

Лекари от болницата Ла Пас в Мадрид извършиха за първи път в Испания операция по двойна трансплантация с органи и тъкани от жив донор. Трансплантация на бъбрек е комбинирана с костно-мозъчна трансплантация от брата на пациента, съобщи БНР.

Целта на тази уникална двойна операция е да гарантира, че пациентът ще понесе органа на друго лице в дългосрочен план, с добро функциониране и без да e необходимо да приема имуносупресивни лекарства.

В момента хората с трансплантации се нуждаят от имуносупресори през целия си живот, за да не отхвърлят органа. Недостатъкът е, че това може да причини дългосрочни странични ефекти като сърдечно-съдови проблеми, диабет, инфекции, проблеми с бъбреците или тумори.

Освен това трансплантираните органи имат средна продължителност на живота от пет до двадесет години, което означава, че пациентът трябва да направи повече от една трансплантация през живота си. С всяка следваща те развиват антитела, които усложняват операцията.

В този случай това е четвъртата трансплантация на бъбрек на пациента. Операцията е извършена от лекари от 10 различни специалности със съдействието на Центровете за координация на транплантациите в Мадрид, региона и страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови