За кого е опасна нисковъглехидратната диета?

OFFNews 04 септември 2019 в 14:20 14664 0

Снимка Pixabay

Нисковъглехидратната (кето) диета може да предизвика неалкохолна мастна чернодробна болест (НМЧБ), при която се натрупва мастна тъкан в черния дроб. Това има сериозни последствия като цироза и рак на черния дроб, се твърди в статия публикувана в сайта на медицинското училище към Университета на Южна Калифорния (USC) САЩ, цитирана от "Аргументи и факти".

По последни данни от НМЧБ страда една четвърт от населението по света и до 35% от жителите на промишлено развитите страни.

„По-рано повечето ми пациенти бяха диагностицирани с хепатит С, сега по-голямата част от тях страдат от мастна болест на черния дроб“, казва Уго Росен, специалист по болестите на черния дроб, декан на медицинския факултет на USC. По думите му основна причина за това е наднорменото тегло, което се превръща в бич за здравето на хората.

По правило повечето от хората, които имат наднормено тегло, се опитват да го нормализират с популярната напоследък кето диета. При нея има рязко ограничаване на въглехидратите, храните, съдържащи протеини се консумират умерено, а потреблението на мазнини се увеличава.

Това принуждава организма да използва като основен източник на енергия мазнините, а не въглехидратите, които се преработват в глюкоза, твърди ученият.

„Ако човек с НМЧБ премине на кето диета, може да получи сериозни усложнения“, казва Росен – "Пациентите с тази диагноза са двойно по-застрашени от смърт от инфаркт или инсулт. Освен това има повишен риск от развитие на рак на черния дроб, дори при отсъствие на цироза.“

Авторите на изследването препоръчват балансирана диета, която включва продукти с високо съдържане на фибри, плодове, зеленчуци, риба, постно (немазно) месо, орехи, яйца, семена и нерафинирани масла. Рафинираните продукти се изключват, тъй като може да предизвикат повишаване на холестерола и възпаление на черния дроб.

Особено опасен за пациентите с това заболяване, по думите на д-р Росен е алкохолът. Дори ограничена консумация (10-20 г за жените и от 10 до 30 г при мъжете) може да създаде проблем, твърди ученият, като се позовава на скорошно изследване на свои корейски колеги, в което са участвали 60 000 души с неалкохолна мастна чернодробна болест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови