ВМА отбеляза Деня на спасението

OFFNews 15 август 2019 в 15:05 1651 0

Снимка ВМА

За 15-а година пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните (в градинката пред ВМА), се проведе традиционният ритуал за отдаване на почит към всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот, съобщават от лечебното заведение.

„Денят на Спасението” е създаден през 2005 г. по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар”, с подкрепата на Военномедицинска академия и със съдействието на Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз, Български червен кръст и синдикатите.

От 20 декември 2012 г. честването на 15 август като Ден на спасението бе официализирано с решение на Министерски съвет. Така България стана единствената страна в ЕС, а вероятно и в света, която държавнически отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време.

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване с болестите на свои пациенти. В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови