Вирус или лоша хигиена: Пореден случай с масово разболяване на деца в столична детска градина

OFFNews 05 септември 2023 в 11:16 1746 1

детска градина

Снимка Архив

Детска градина "Ян Бибиян"

За пореден случай на масово боледуване на деца от градина „Ян Бибиян” в столичния квартал „Младост” сигнализират родители. Те са притеснени, че децата им са натровени с храна в детското заведение, но не получават информация от директора му.

„Обадиха ни се да дойдем да вземем децата. Аз имам двама, дойдох. Повръщаше дъщеря ми. Прибра се, цяла вечер повръща. За щастие, този път мина по-леко. Предния път беше в болница”, заяви баща на близнаци от градината по Нова телевизия.

Предишният път е било през март. Тогава пак от градината се обадили на родителите да вземат децата си, защото повръщат.

„Повръщаха на фонтан. Много деца стигнаха до болница. Моят син цяла нощ повръща. Личният лекар го лекува, защото беше обезводнен. Тогава поискахме да разберем какво се случва, тъй като повръщаха абсолютно всички – деца, персонал”, разказа разтревожена майка.

Тя обясни, че тъй като от детското заведение не са дали информация за проверките се е свързала с Мария Минчева от дирекция "Образование" в Столична община.

„Със закъснение получихме протоколи от РЗИ и БАБХ. В единия пишеше, че няма нарушения, а във втория – че има съставен акт на градината. Потърсих контакт с г-жа Минчева, срещнахме се. Тя каза, че е запозната с казуса и има констатирана бактерия на кухненския плот”, допълва жената.

„Предишният път нямаше натровена храна. Вирусна инфекция беше заключението на РЗИ и БАБХ. Имаше повишена микробиология по повърхности и уреди в кухнята. Дадени са насоки”, заяви директорът на детската градина Илиана Дееничина.

Случва се за втори път. Това е тревожно. Очакваме резултатите от втората проверка. Обещах на родителите след получаването им те да бъдат обявени незабавно, заяви Мария Минчева - Когато се видят причините, ако трябва, ще бъде потърсена дисциплинарна отговорност.

Оказва се, че кухнята не е единственият проблем в градината. Родителите споделят, че в детското заведение има мухъл и проблемът не се решава с години.

В сградата има влага и мухъл. Няма пари да се отстранят тези проблеми, а те не са от вчера. Родителите със собствени средства помогнахме да се направи ремонт. Извикахме термокамера да се види къде са проблемите, съставиха протоколи, но проблемите не са отстранени. Моето дете разви алергия. В спалните помещения, в коридорите с гардеробчетата продължава да има мухъл, обясни майка на дете от градината.

Според директорката причината е, че миналата пролет сградата е била наводнена, в резултат през зимата се е появила влага. "В момента уредът не показва повишена влага", каза Деенчина.

Тя бе опровергана от родителите със снимка, която се вижда мухъл под балатума в едно от помещенията. 

"Цяло лято детската градина беше затворена за ремонт. Да ви попитам какви ремонти сте правили, за да е в такова състояние сградата?", обърна се към директорката един от родителите.

Минчева обеща още днес ще бъдат изпратени експерти, които да дадат насоки какво трябва да бъде направено, за да се отстрани мухълът в сградата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика