Велизар Енчев: Пръстовият ви отпечатък ще отиде от болниците в турските регистри

OFFNews Последна промяна на 02 ноември 2016 в 16:42 22022 5

Българи, кажете НЕ на този здравен министър и не давайте пръстови отпечатъци. Това написа в писмо до медиите независимият депутат Велизар Енчев. 

"Вашите отпечатъци отиват и в турските болници у нас, а оттам – директно в турските регистри. Ако и тези факти не ви накарат да се разбунтувате срещу здравния министър, който е българският вариант на нацисткия д-р Менгеле, тогава си заслужаваме съдбата на най-бедния и най-болния народ в Европа", пише още Енчев. 

"Съзнавам, че тези редове не ми носят гласове на предстоящите президентски избори, даже напротив. Но някой трябва да изрече този болезнен въпрос: "Горд народ ли сме или послушно стадо?", обяснява Велизар Енчев. 

Той казва, още, че "безумното" решение на министър Москов ще бъде обжалвано в Европейския съд за правата на човека и в български съд.

Енчев обяснява и ситуацията: "Втори ден продължава хаосът в болнични заведения, след като бе въведена системата за пръстова идентификация. Пациенти чакат с часове на дълги опашки, за да бъдат регистрирани и приети за лечение в болниците. Да не говоря за инвалидите и тежко болните, подложени на нечовешки изпитания и унижения. 

И въпреки това пациентите масово се редят на опашки и доброволно дават пръстови отпечатъци, вместо да откажат тази срамна процедура, която при това е незаконна, тъй като отсъства не само от Закона за здравното осигуряване, но и от европейските директиви за защита на личните данни.

Както обяви д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, според европейската директива отпечатъци се събират само в два случая: За да се защитят жизненоважни права на пациентите или ако самите пациенти са решили да ги направят публично достояние.

А според решение на Комисията за защита на личните данни пациентите могат да се регистрират в болниците с лична карта или с персоналния си код за плащане на данъци". 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8073

5

Панелен земеделец

03.11 2016 в 11:22

Че отдавна сме се превърнали в оглупяло зомбирано стадо, е отделна дълбока тема...
Преди 2 седмици баща ми престоя няколко дена в НКБ, та видях на живо мъките и на пациента и на рецепционистите (от регистратурата на "спешното") по "снемането" на пръстовия отпечатък.
Казаха, че с много възрастните хора, ставало трудно. Той бе на количка, гишето - бая над него. 5-те вертикално подредени диодчета в скенера така и не успяха 7-8 пъти да му разчетат кой да е от положените пръсти. На монитора имаше една схематична разперена длан, където един пръст най-сетне светна в зелено след ок.5-6 минути проби. Наложи се да го изправим и подпрем на гишето за да "текат" опитите до успешен край.
При изписването обаче се оказа, че трябва да съвпадне и някакъв обозначен час, написан в отделението, с времето на лепването на пръст върху датчика. Чакахме малко. Събраха се три жени от регистратурата, накрая някак изтеглиха кабела на датчика още малко и магията стана!
Беше мъчително и глупаво.

21765

3

Victimized

02.11 2016 в 17:16

Дали се опитва да сплаши или не, това с отпечатъците го няма дори и в САЩ. Като чипосат и документите, и след като подписахме споразумение с ФБР за обмен на данни, ми идва да хвана гората....

8530

1

синя сова

02.11 2016 в 17:07

Лъже и плаши това проклето ченге!И той играе роля на патрЕот!Много станаха нещо "артистите "като него!Пръстовият отпечатък само се трансформира в уникален 8 или 10 цифров идентификационен код.Този код е единствен за всеки човек,който се е регистрирал по този начин.И всеки човек може да задейства със своя пръстов отпечатък този код,който е само негов и съответно парите по здравните му осигуровки.