Пръстовият отпечатък е задължителен за прием в болница от днес

OFFNews 01 ноември 2016 в 08:58 3101 3

Пръстовият отпечатък е задължителен за прием в болница от днес

Влизането в болница от днес ще става само с идентификационен код. Ако пациентът откаже такъв, на болницата няма да бъде платено и може да бъде отказан прием.

Задължението всяка болница да има пръстов идентификатор трябваше да влезе в сила още от 1 октомври, но поради липса на готовност на всички болници, датата се отложи с един месец. Целта на въвеждането на пръстовия отпечатък е да се намалят злоупотребите с парите на здравноосигурените граждани.

С помощта на четящи устройства пръстовите отпечатъци за секунди се превръщат в биометричен цифров код, който ще стои срещу името на осигурения пациент.

Здравноосигурените лица, регистрирали се в новата система, до момента са над 300 000 души. Пациентите, отказали да се чекират посредством своя пръст, са по-малко от 100 души, твърдят от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Единичната цена на устройствата за пръстова идентификация, които болниците до днес трябваше да закупят, е 286 лв. Стойността, която здравната каса трябваше да заплати за цялата система, бе от порядъка на 400 000 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews