Комисията за личните данни: В болница може да се влезе и без пръстов отпечатък

OFFNews 26 септември 2016 в 21:37 9845 1

Снимка БГНЕС

Становище на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) може да реши проблема с опашките за прием в болниците след въвеждането на идентификацията с пръстов отпечатък. Ведомството е изпратило отговор по запитване на пациент, според който има два алтернативни начина за регистрация.

Освен чрез сканиране на произволни точки от пръста, пациент може да бъде приет за лечение и чрез ръчно вписване в регистрационната система на ЕГН или специален номер от регистъра на НАП и номера на документа за самоличност.

Този алтернативен начин може да бъде избран от всеки пациент в случай на отказ от “автентификация” с Уникален идентификационен номер, съобщава medicalnews.bg.

“Указанията на КЗЛД в тази насока следва да бъдат спазени от НЗОК и да е налице техническа възможност за двата алтернативни начина за регистрация”, коментира пред медията адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право.

Според нея пациентите, на които се отказва алтернативната възможност за регистрация могат да се обърнат към КЗЛД или НЗОК.

"В противен случай следва да се приеме, че достъпът до медицинска помощ е обусловен от изискването за “автентификация с УИН”, а подобно задължение за пациента няма в нито един закон, регламентиращ здравноосигурителните права на пациента”, допълва адвокат Шаркова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!