Вече сработва колективният имунитет, твърди проф. Чорбанов

OFFNews 25 януари 2021 в 14:15 7476 0

Вече започва да сработва колективният имунитет. Над 50% от хората няма и да реагират на вируса, защото имат преимунитет от предишни срещи с коронавируси, коментира по БНР проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН.

Виждаме страни с драстични мерки, при които ситуацията не е по-добра. Много може да се спори доколко мерките са ефективни. Хората се предпазват на обществени места, но в семейна среда това не е така, допълни той. 

Чорбанов подчерта, че серотипът на вируса от Великобритания е с две основни мутации и че трябва да се знае, че през различните етноси и групи вирусът се движи по различен начин, което се дължи на специфичната среда, която осигурява генофондът на даден етнос. 

„Фактът, че един вирус е много по-заразен в една страна, не значи, че ще е такъв в друга - може да е повече или по-малко заразен“, посочи Чорбанов. 

По думите му след март в Израел няма да има разпространение на инфекцията, което ще е доказателство за ефективността на ваксините. 

Той направи уточнение и по повод ваксината, по която работи екипът на БАН, като посочи, че се очаква разрешение от агенцията, контролираща експеримента с лабораторни животни. Когато това решение се получи, експерименталната работа ще продължи. 

„В контакт сме с лаборатории, които да ни осигурят вирус, за да направим реални тестове за качеството на ваксините. Това е нещо, което трябва да се направи, за да се провери колко е реално протективна. По отношение на много от другите ваксини това не е правено... Дори пандемията да е привършила, докато нашата ваксина стане готова, ако тя е преминала успешно всички тестове, то тази платформа за правене на ваксини, може да бъде използвана много успешно във всякакви бъдещи случаи“, каза още проф. Чорбанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови