Възстановяват хеликоптерната площадка във великотърновската болница

OFFNews 06 декември 2023 в 15:10 589 0

Даниел Илиев

Снимка Radio Veliko Tarnovo

д-р Даниел Илиев

Във великотърновската болница ще бъде възстановена хеликоптерната площадка в началото на следващата година, съобщи пред журналисти д-р Даниел Илиев, изпълнителен директор на МОБАЛ“Д-р Стефан Черкезов“.

Финансирането, в размер на 120 хиляди лева, е осигурено от министерството на здравеопазването. Хеликоптерната площадка ще е на мястото на старата, функционирала до началото на 90-те години на миналия век.

Местоположението е в северната част на двора на областната болница, тя ще бъде с формата на квадрат със страна 40 метра, ще бъдат изсечени две полоси от дървета, за да има писти за излитане и кацане, ще се постави нова настилка и видеонаблюдение, предаде БТА.

Извършва се проектиране, предстои през февруари да започнат строителните дейности, посочи д-р Илиев и допълни, че болницата има преимущество, защото ще ползва стария масивен фундамент на изградената през миналия век площадка.

По думите му съоръжението трябва да бъде приведено по европейските изисквания и ще бъде сертифицирано като вертолетно летище за спешна медицинска помощ по въздух. Във Велико Търново медицински хеликоптери няма да домуват, затова и хангар за съхраняването им няма да се строи. Площадката ще бъде част от мрежа, което дава големи възможности за бързо транспортиране на пациенти, посочи д-р Илиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!