Ваксината срещу коклюш за възрастни вече е в аптечната мрежа

OFFNews 15 февруари 2024 в 15:08 7742 0

ваксинация

Снимка Министерство на здравеопазването

Ваксинация

Ваксината Boostrix срещу дифтерия, тетанус и коклюш за възрастни вече е налична в аптечната мрежа в страната. Тя е показана и за реимунизация срещу дифтерия, тетанус и коклюш при лица над 4-годишна възраст, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Като част от Имунизационния календар ваксината се осигурява безплатно за децата на възраст 12 г., които подлежат на реимунизация.

За кого е препоръчителна

 - за лица над 18-годишна възраст при пропуски в имунизацията срещу дифтерия, тетанус и коклюш;

 - за възрастни, които са в близък контакт с кърмачета до 12-месечна възраст;

- за бременни жени през трети триместър на бременността за пасивна защита срещу коклюш на новородени. В тези случаи е препоръчително ваксината да се постави до 36 г.с. с цел създаване на ваксинални антитела и тяхното преминаване в новороденото, предпазвайки го от коклюш в ранния период, преди бебето да е достатъчно голямо, за да бъде ваксинирано.

След бума в цяла Европа – случаите на коклюш се увеличават и у нас. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) от началото на годината са установени девет души с инфекцията, а за цялата 2023 г. са 20. 

В регистрираните от НЦЗПБ положителни проби за коклюш обаче, не влизат тези от частните лаборатории. Това означава, че бройката на заболелите не е точна. До тази седмица само в София случаите са 10 при девет регистрирани от НЦЗПБ за цялата страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!