Увеличават се случаите на коклюш и у нас

OFFNews 14 февруари 2024 в 10:05 1135 0

преглед

Снимка Getty Images

Ръст на случаите от началото на годината

След бума в цяла Европа – случаите на коклюш се увеличават и у нас. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) от началото на годината са установени девет души с инфекцията, а за цялата 2023 г. са 20.

В регистрираните от НЦЗПБ положителни проби за коклюш обаче, не влизат тези от частните лаборатории. Това означава, че бройката на заболелите не е точна. До тази седмица само в София случаите са 10 при девет регистрирани от НЦЗПБ за цялата страна, съобщи bTV.

Коклюшът все по-близо до нас, растат случаите в Черна гора

„Поради сериозността на заболяването и поради високия риск при кърмачетата ваксината е част от Задължителния имунизационен календар. Поставяме ваксини във втория, третия и четвъртия месец. Коклюшът влиза в шествалентната ваксина“, обясни д-р Гергана Николова.

Скопие е пред епидемия от коклюш

Тя припомни, че на година и половина се поставя многокомпонентна ваксина, в чийто състав също присъства коклюш. Следващата ваксина се поставя на 12 години.

Бум на коклюш в Сърбия, починали са четири бебета

„Голям проблем е, че по време на COVID-19 се създаде една голяма група от неваксинирани деца. Сега заради грипната епидемия, отново беше спряна дейността по ваксинопрофилактиката. Всичко това води до по-нисък обхват имунизацията на децата от съответните възрастови групи“, посочи още тя.

Д-р Николова обясни, че в нейната практика все още не се е срещала с деца, боледуващи от коклюш. „Но имам други колеги, при които е доказано наличието на бактерията у техни пациенти“, поясни тя.

100-дневна кашлица: Коклюшът се завърна в Европа

Бум на коклюш е регистриран в Северна Македония, Сърбия и Черна гора. Първите сигнали за ръст на ваксинопредотвратимото заболяване подаде Великобритания, където само между юли и ноември миналата година бяха отчетени 716 случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика