Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

В САЩ описаха 70 000 причини за болест и смърт

OFFNews 01 октомври 2015 в 21:01 3144 1

Папагал

Снимка Архив

Сред 70-те хиляди причини за заболяване или смърт е посочено и ухапване от папагал.

В САЩ са описани - вече официално - 70 000 начина човек да се разболее или да умре, съобщи агенция Блумбърг.

От днес лекарите и други работещи в здравеопазването трябва да прилагат международно разработени стандарти, наречени „Кодове ICD-10”. Те ще имат значение при фактуриране по правителствените програми и от частните застрахователи, свързани с националната здравната система. Кодовете покриват всичко – от ухапване от папагал до засмукване в реактивен двигател на самолет.

Медиците вече се майтапят с огромния диагностичен списък, от който са извадили най-абсурдни и пикантни причини да заболееш или на напуснеш този свят. Сред тях са „Проблеми в отношенията с роднини на съпруга/съпругата” (Z63.1) и „Изгаряния, предизвикани от подпалени водни ски“ (V91.07XA).

Но на доставчиците на здравни услуги, които работят с плащания, не им е до смях, отбелязва Блумбърг. От първите часове на 1 октомври вече не се приемат „остарелите“ кодове, наречени ICD-9. Макар подготвяна почти 5 години, промяната е стряскащо сложна.

Неотдавна финансова служба към Конгреса е завършила свое проучване с извода, че „малко се знае“ за това колко ще струва промяната на здравната система.

Според някои оценки разходите само за 2015 г. могат да достигнат 30 милиона долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!