Уволниха директора на Окръжна болница в София

OFFNews Последна промяна на 12 юни 2015 в 16:30 8205 5

Директорът на Окръжна болница в София д-р Димитър Димитров е бил отстранен от поста си по време на провело се в петък общо събрание на акционерите.

Смяната на Димитров предизвика недоволството на Българската стопанска камара, откъдето обявиха, че уволнението му е станало без аргументация.

"Убедени сме, че причина за това действие са не пропуски в работата на д-р Димитров, а безпринципен и недопустим персонален натиск", категорични са от БСК.

"Ръководството на БСК категорично не приема подобен маниер на управление в системата на здравеопазването, особено в контекста на тежката финансова и организационна ситуация в тази изключително значима за обществото сфера. На фона на огромните дефицити в болничната помощ управляваното от д-р Димитров лечебно заведение е едно от малкото, които работят на печалба и нямат задължения към доставчици и институции. Състоянието на болницата като условия за лечение и работа е отлично, поддържа се отлично действащ екип от висококвалифицирани лекари и медицински специалисти", посочиха от БСК в позиция по въпроса.

В подкрепа на Димитров в БСК е постъпила и подписка от над 330 лекари и медицински сестри.

От бизнес организацията казват още, че са силно обезпокоени от това, че случаят с д-р Димитров не е изолиран.

"Неотдавна по същия недопустим начин беше освободен и друг водещ мениджър в системата на здравеопазването. Не изключваме тази практика да продължи. Институциите, които си позволяват да извършват мениджърски смени с подобен подход, са длъжни да поемат пълната отговорност за всички негативни последствия, които ще произтекат от това в бъдеще", подчертават те.

"Сериозният принос на д-р Димитров за болницата и здравеопазването като цяло заслужава справедлива оценка. През годините той доказа, че притежава отлични качества като ръководител на една от десетте най-големи болници в страната и активен участник в диалога, свързан с реформите в системата. Професионалистите като д-р Димитров са единици и трудът им заслужава уважение, а не унижение", допълват от БСК.

На заседанието на общото събрание е бил избран нов състав на Съвета на директорите. В него влизат проф. Божидар Финков, д-р Славчо Близнаков и д-р Стефан Ковачев, а бъдещият директор ще бъде избран измежду тримата. Вероятно това ще е бившият директор на болницата в Хасково Славчо Близнаков.

Здравният министър Петър Москов обяви още преди месеци, че ще наложи наказания на ръководствата на три големи болници, които държали почти всичките си пари в КТБ. Това бяха болница „Света Анна”, пловдивската Университетска болница "Свети Георги" и варненската болница "Света Марина".

За момента обаче не е ясно дали това е мотивът за уволнението на д-р Димитров. 

По-рано здравният министър уволни и директора на столичната болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев. Уволнението му стана факт при сливането на болниците от карето на Александровска болница. 

Тогава Москов обяви, че Дечев е бил уволнен, защото не е бил съгласен със сливането. Той се закани да уволни всеки директор на лечебно заведение, който не е съгласен с предлаганата от него реформа. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.06 2015 в 15:57

акционерите са ясни 50% държавата (МЗ) и 50% общините от софийска област, т.е решението е 100% еднолично на министъра на здравеопазването.

12.06 2015 в 17:46

Дали депозитарините в КТБ пари,са повод за уволнение!?Че то и Иван Костов,си държал там парите,пък Петър Москов,не го е уволнил....още.Министърът е кадър на Окръжна-сигурно е запознат със ситуацията там най-добре.Димитър Димитров е обществено значима личност.С кого ли не се заигра в годините,само и само да си запази поста,пък и за повече драпаше.МЗ шеф си му беше мечтата....А Болницата....феод.И бащиния.Пък и в такава мегаструктура,не е необходимо,да гребеш с големия чирпак.Само"нормалните"% от всичките поръчки и ремонти,стигат за 3 поколения.А че има и личен мотив-това е сигурно.Странното е,че БСК е на амбразурата,а БЛС мълчат.Когато махнаха Дечо Дечев,който наистина беше един добър мениджър,мълчаха всички,освен персоналът на "Иван Рилски."

12.06 2015 в 17:23

Не знам какви реформи се правят, но оня ден в Пирогов пак предложиха още при влизането в кабинета за прегледи на наш член операция в "частна" болница, която щяла да го оправи за миг.

12.06 2015 в 17:00

стана ми интересно, кои са акционерите в тази държавна болница?

12.06 2015 в 16:45

Ако го е уволнил министъра, значи така трябва.
най-вероятно той си има своите сериозни основания.
Това, че една болница е на печалба, т.е. не на загуба, още нищо не означава.
Например може да означава - прекалено много фалшиви пътреки, като ухапване от крокодил в езерото Ариана ....