Уволниха директора на ИА ''Медицински надзор''

OFFNews 09 септември 2020 в 11:59 5588 0

Със своя заповед министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов освободи от длъжност изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор" (ИАМН), Росен Иванов.

Причина за решението на министъра е извършена от дирекция „Вътрешен одит" проверка, която констатира редица нарушения и препоръчва смяна на ръководството на Изпълнителната агенция, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

Какви са нарушенията

Съставяне на актове за установяване на административни нарушения и наказателни постановления със съществени недостатъци и забавено изпращане към НАП за събиране на публични вземания.

Забавено регистриране в автоматизирана система за документооборота на Агенцията.

Не са актуализирани Вътрешните правила за осъществяване на предварителен контрол за законосъобразност в ИАМН.

Не са представени Вътрешни правила за системата за финансово управление и контрол на ИАМН, действащи в периода от 01.04.2019 до 27.01.2020 г.

Във Вътрешните правила за организация на контролната дейност на ИАМН са разписани процедури, които не съответстват на нормативната уредба.

Констатирано е неправомерно разходване на финансови средства и управление на материални активи.

За временно изпълняващ длъжността „изпълнителен директор" на ИАМН е определен Мирослав Мутафчийски, досегашен заместник на титуляра в агенцията.

Росен Иванов беше назначен със заповед на бившия министър на здравеопазването Кирил Ананиев от 1 април 2019 г. Преди да заеме този пост е ръководил Инспектората на Министерството на здравеопазването. През годините е бил държавен инспектор в инспектората на Министерския съвет. През 2013 г. е бил началник на политическия кабинет на министъра на отбраната в служебното правителство, а преди това е работил като главен юрисконсулт в министерството. Росен Иванов е магистър по право и философия от Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови