Скопие е пред епидемия от коклюш

OFFNews 08 февруари 2024 в 11:42 662 0

ваксинация

Снимка Getty Images

Ваксинация

Комисията по инфекциозни болести e взела решение да препоръча на Министерството на здравеопазването на Република Северна Македония да обяви епидемия от коклюш на територията на Скопие, съобщи на пресконференция председателят на комисията д-р Александър Петличковски, цитиран от БТА.

Препоръката идва, след като в столицата на Северна Македония вече има 14 потвърдени случая на заболяването, от 18 в цялата страна.

Петличковски съобщи още, че препоръчват Министерството на здравеопазването да забрани и приема, и записването в детските градини на деца, които не са ваксинирани или са частично ваксинирани срещу коклюш, а в пунктовете за ваксинация ще бъде организирана работа на две смени, за да може да бъдат ваксинирани всички деца, които са пропуснали да направят това в редовния ваксинационен календар.

100-дневна кашлица: Коклюшът се завърна в Европа

Северна Македония е поредната балканска страна, която регистрира скок на случаите от ваксинопредотвратимото заболяване.

В края на януари сръбските власти съобщиха, че заболелите от коклюш деца са над 70, а четири бебета са починали. Местните специалисти предупредиха, че малки деца и бебета до четири месеца могат да развият тежка клинична картина, която да доведе до смърт.

Ръст на заболелите има и в Черна гора, където регистрираните случаи в началото на януари бяха над 290. „Най-голям е делът във възрастовата група от 11 до 15 години, обяви местният институт по обществено здраве.

Според здравните експерти опасност от завръщане на заболяването у нас няма, тъй като от 2019 г. е въведена реимунизация при 12-годишните. Главният държавен здравен инспектор обаче отчете нуждата от увеличаване на ваксинационния обхват.

Коклюшът е включен в задължителната шесткомпонентна ваксина от имунизационен календар, която се поставя на три приема - през втори, трети и четвърти месец след раждането, както и бустерна доза за навършилите 12 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика