Увеличават се случаите на алергия към консерванти

OFFNews 12 декември 2023 в 12:13 1048 0

тестване

Снимка УМБАЛ "Александровска"

Национална кампания за профилактика и диагностика на кожните алергични заболявания

Нарастват случаите на алергия към консерванти - метилизотиазолинон и бензизотиазолинон и към никел, установи национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания, организирана от Българското дерматологично дружество. 

Петдесет души от София и страната се изследваха безплатно за контактен дерматит в УМБАЛ „Александровска" в периода 4-8 декември. В кампанията лекари, специализанти и докторанти на Клиниката по кожни и венерически болести обединиха усилия в провеждането на консултации, тестуване и информираност на гражданите относно рисковите фактори, превенцията и възможностите за лечение на кожните алергични заболявания.

Доц. Жана Казанджиева, дерматолог в УМБАЛ "Александровска" и координатор на кампанията, обобщи данните, според които средната възраст на преминалите през скрининга граждани е 56 години, от тях 75% са жени и 25% - мъже. 

Близо 10% от всички хора са страдали от екзема на ръцете - най-честото кожно алергично заболяване. Най-потърпевши са хората, работещи с лакове, багрила, монети и др.

През 2050г. се очаква всяко второ дете в индустриализирания свят да се ражда с предразположение към атопичен дерматит. Понастоящем честотата на заболяването достига 25% от детската популация. Нараства и заболеваемостта от уртикария, известна още като копривна треска.

Причините не са изяснени, но се предполага, че по-всеобхватния контакт на човешкия организъм с различни алергени, произхождащи от заобикалящата ни среда, е един от основните фактори.

В гробален мащаб кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна нетрудоспособност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика