''Умна'' превръзка ускорява заздравяването на рани

OFFNews 01 април 2023 в 11:33 909 0

умна превръзка

Снимка Скрийншот

Разработка на учените от Калифорнийския технологичен институт

Учени от Калифорнийския технологичен институт са разработили "умна" превръзка за рани, която подпомага възстановяването на тъканите и контролира процеса на заздравяване, съобщава сайтът на учебното заведение.

В повечето случаи, когато някой се пореже, одраска, изгори или получи друга рана, тялото се грижи за себе си и заздравява само. Заболявания като диабет обаче могат да попречат на оздравителния процес и да доведат до появата на рани, които не зарастват и могат да се инфектират и да загноят.

Тези хронични рани са изтощителни не само за хората, които страдат от тях, но представляват и бреме за здравните системи.

Интелигентната превръзка, разработена от специалистите от Калифорнийския технологичен институт, може да направи лечението на подобни рани по-лесно, по-ефективно и по-евтино.

"Умната" превръзка е изработена от гъвкав и разтеглив полимер, съдържащ вградена електроника и медикаменти. Във вътрешността й има сензори, които следят състоянието на пациента (температура, възпаление, наличие на инфекция).

Превръзката може да се свърже със смартфон или компютър, за да се предава данни за състоянието на раната в реално време. Тя може също така да освобождава антибиотици и да прилага слабо електрическо поле, за да стимулира заздравяването й.

Разработчиците отбелязват, че тестовете с животински модели са дали обещаващи резултати. Следващата им цел е да усъвършенстват технологията и да тестват "умната" превръзка върху хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови