Учениците в София и още няколко града онлайн от утре, детски градини няма да затварят

OFFNews 20 октомври 2021 в 08:20 13067 0

Снимка Архив

От утре всички ученици в София и в другите общини, в които заболеваемостта е над 750 на 100 хиляди души, минават на онлайн обучение. Детските градини няма да се затварят. 

Това съобщи по bTV министър Стойчо Кацаров за новите противоепидемични мерки, които се налагат в страната от полунощ. 

Народът ни е изправен пред огромно изпитание, като повечето хора не си дават сметка за мащаба на бедствието. Вчера и днес имаме по 5000 новозаразени. От тези 10 000, около 1000-1500 ще са в болница в другата седмица. От хората, които сега са в болница, всеки седми умира, описа здравната криза Кацаров. По думите му, ако продължаваме да настаняваме по 1000 души в болница всеки ден, до 10 дни ще изчерпаме капацитета на система. 

Все още има легла в София, проблемът е недобрата координация, но случаите ще зачестят в цялата страна, ако не овладеем ситуацията. Работещите в COVID отделенията са ограничен брой, това се превръща в проблем, посочи министърът.

Кацаров коментира и липсата на ремдесивир в лечебните заведения:

"Използването на ремдесивира се следи много внимателно от здравното министерство. Той е разрешен за употреба под условие и трябва много внимателно да се прецизират случаите, в които се прилага. Данните, с които разполагаме, показват, че всеки 4 лекуван с ремдесивир у нас е починал."

Ако мерките със зеления сертификат не помогнат, ще бъде въведен пълен локдаун. „Зеленият сертификат се прилага в цяла Европа и дава възможност на хората да работят и да общуват, обясни Кацаров. 

"НЗОК плаща милиони за тестове, ние сме поръчали количества, от ЕК получаваме 1,5 млн. тестове. Хората, които се изследват за зелен сертификат, няма да заплащат стойността на теста, а само манипулацията, чиято цена е около 10 лв.", посочи здравният министър.

Основната цел на мерките не е да се ускори ваксинацията, а да предпазим страната от ситуация, в която болниците няма да могат да поемат повече пациенти с коронавирус.

Антигенните тестове са приравнени към PCR тестовете от 1 декември 2020 г., ако не се лъжа. Ако пациент е постъпил в болница и е лекуван след положителен антигенен тест, направен там, той получава зелен сертификат. Независимо какъв е теста – PCR или антиген, там където е направен, там се издава сертификат“, поясни Кацаров и допълни:

„Само сертифицираните лаборатории в страната имат право да издават сертификати. Ако лаборатория разкрие изнесен пункт някъде и резултатът на пациентите се въвежда в информационната система, пак се издава сертификат. Възможно е, но тестът трябва да се направи от лабораторията, а не да си го направиш сам“, каза още Кацаров. 

По думите на здравния министър от организаторите на събития и собствениците на търговски обекти се изисква единствено да проверяват за наличието на зелен сертификат, но не и дали той е истински. „Контролът на цялата дейност се извършва само от РЗИ, МВР и БАБХ“, каза Кацаров.

„Те не могат да установят дали един сертификат е истински. Достатъчно е да установят дали има такъв. Има други органи, които са разследващи“, каза Кацаров. 

Няма да се изисква зелен сертификат за гласуване на изборите, но ако епидемичната обстановка се усложни, е възможно това да влезе в сила, посочи здравният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови