СЗО: Не се очаква масова ваксинация срещу COVID-19 до средата на 2021 година

OFFNews 04 септември 2020 в 17:32 2098 0

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че не очаква масова ваксинация срещу COVID-19 преди средата на следващата година, като подчерта важността на стриктното проверяване на ефективността и безопасността на ваксините, предаде Ройтерс.

„Не очакваме да видим широко разпространена ваксинация до средата на следващата година“, заяви говорителят на СЗО Маргарет Харис пред журналисти на брифинг в Женева.

„Т.нар. Фаза 3 отнема повече време, защото трябва да видим каква защита осигурява ваксината и колко е безопасна, добави Харис, визирайки клиничните изпитания на препарата срещу COVID-19.

Експертите предупредиха, че всички страни по света ще бъдат в състояние да осигурят ваксини за едва 20% от населението в риск.

Междувременно Русия обяви, че ваксината "Спутник V" вече е доставена в болниците в страната и първите доброволци ще я получат в "близко бъдеще".

Учените в страната са събрали над 2500 доброволци за продължаване на проучванията на ваксината. Общо в тестването й ще се включат над 40 хиляди души.

Ръководителят на Руския фонд за директни инвестиции Кирил Дмитриев съобщи, че фондът е получил заявления от повече от 20 държави, като са направени поръчки за купуване на над един милиард дози от ваксината. Русия се е съгласила да произвежда ваксини в пет страни, което ще й позволи да разработва до 500 милиона дози годишно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!