СЗО: Нарастват епидемиите от холера, най-малко 31 държави са засегнати

OFFNews 20 октомври 2023 в 09:50 858 0

Тедрос Аданом Гебрейесус

Снимка Getty Images

Тедрос Аданом Гебрейесус

Епидемии от холера през тази година са регистрирани в най-малко 31 държави, като в света около един милиард души са изложени на риск от заболяване, заяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус пред представители на дипломатически мисии в Женева, предаде БТА.

"Това е болест, която трябваше да сме победили отдавна, но всъщност тя се увеличава", заяви ръководителят на СЗО. Той подчерта, че броят на регистрираните случаи на холера през 2022 г. се е удвоил в сравнение с 2021 г. и "тази година ще бъде още по-лоша". Гебрейесус заяви, че "най-малко в 31 държави е имало огнища на холера тази година" и че "един милиард души са изложени на риск".

"Най-голямо безпокойство сега предизвикват огнищата в Бурунди, Камерун, Демократична република Конго, Етиопия, Танзания, Судан, Сирия и Зимбабве", продължи генералният директор. В южната част на африканския континент е постигнат "значителен напредък" в борбата с болестта, но "дъждовният сезон увеличава риска от сериозни огнища".

"Особена загриженост буди фактът, че страни, които са ликвидирали холерата преди много години, са изправени пред завръщане на болестта през тази година", заяви Гебрейесус. Той обърна внимание и на "сериозния недостиг на жизненоважни консумативи, включително орална ваксина срещу холера".

Ръководителят на СЗО призова световната общност да откликне на призива за отпускане на 160 милиона долара за борба с холерата. "Сега е моментът да се реагира на този призив, за да се избегнат ненужни смъртни случаи", заключи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика