Стресът от пандемията увеличава риска от тежко протичане на COVID-19

Безконтролното приемане на хранителни добавки може да отключи автоимунно заболяване, посочи имунологът д-р Мария Ивановска

OFFNews 12 ноември 2021 в 09:48 964 1

Най-новите проучвания от последните две години сочат, че в САЩ с 30 на сто се е увеличил рискът от инфекция вследствие на стреса от пандемията. Според данните от Китай този риск нараства с 58,3%.

Това каза по БНР д-р Мария Ивановска от Научноизследователския институт на Медицинския университет в Пловдив и специализант по клинична имунология в Университетската болница „Св. Георги“ в града.

Д-р Ивановска е тазгодишният носител на наградата „Питагор“ за млад учен за изследването й на отражението на стреса върху имунната система.

Голяма част от хората с провокирани от стрес разстройства като депресии и тревожност боледуват от COVID-19 много по-тежко и по-дълго, отбеляза имунологът.

Д-р Мария Ивановска обърна внимание и върху масовото използване на имуностимулатори и определи като притеснителна употребата им при деца.

По думите ѝ всяка хранителна добавка с имуностимулиращ ефект може да доведе до отключване на различни заболявания на имунната система, включително автоимунни.

„Това си е нож с две остриета“, подчерта тя и допълни - Никога не трябва да се посяга самостоятелно и без консултация към хранителни добавки, независимо колко ги рекламират, категорична е д-р Мария Ивановска.

Нито едно вещество не е безопасно, без предварително да е изследвано от какво има нужда имунната ни система, подчерта тя.

Имунологът съветва да наблегнем повече на здравословния начин на живот, да се храним разнообразно, да практикуваме поне час и половина раздвижване на седмица, както и да бъдем заобиколени от обичани хора и да правим това, което обичаме.

Д-р Ивановска коментира и поредната одобрена ваксина срещу коронавирусна инфекция - на компанията "Валнева". Тя поясни, че ваксината е на принципа на противогрипната и използва традиционна технология.

„Затова много бързо се лансира в момента. Доказано е, че има същият ефект като „Астра Зенека“, но има много по-малко нежелани реакции.“

Ваксината на „Валнева“ ще се използва в две дози. Имунологът изрази надежда повече хора да се ваксинират, след като и Европейската агенция по лекарствата даде разрешение за нея.

„Знаем много повече за този тип ваксини и можем да предположим, че най-вероятно имунният отговор няма да е толкова силен, затова ще е необходимо да се имунизираме по-често.“

Д-р Ивановска одобрява зеления сертификат за антитела, но смята това за временно решение заради падането на техните стойности с времето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови