Станимир Хасърджиев: НОЩ беше сформиран от политиците според техните нужди

OFFNews 13 май 2021 в 10:46 1482 0

НОЩ беше сформиран от политиците, спрямо техните нужди. Нямаше добро представителство на всички засегнати от пандемията страни, посочи по БНР д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

По думите му в закона има ясно разписани правила и план за действие в условията на пандемия, които предвиждат създаването на Консултативен съвет. В този съвет трябва да влязат по-широк кръг експерти, които застават с имената си и политикът много трудно може да повлияе на мнението и решенията им, коментира Хасърджиев.

Как се управляваше пандемията досега

В България поради факта, че съществува свръхлиберализиран модел на управление на пандемията, се стигна до хаос. Много пациенти останаха без лечение, защото нямаше правила, по които тези хора да бъдат обгрижвани. Хаотично се хвърлиха усилия към COVID-19, а там до ден-днешен няма ръководства, които да насочват какво да правят лекарите при преглед на един ковид пациент; кога той да остане на домашно наблюдение; кога да се лекува в болница. От това пострадаха много хора, които забавиха лечението на основните си заболявания, затова сега навсякъде има ръст на хроничните болести. Това, че системата не е дигитализирана, също допринесе за хаоса, смята д-р Хасърджиев.

Според него в управлението на здравеопазването през следващите месеци може да има добър резултат, ако служебният министър д-р Стойчо Кацаров не забрави, че последните години се беше посветил на защитата на правата на пациентите.

Какво трябва спешно да се свърши

От една страна, стои проблемът с реда на поставяне на ваксините срещу коронавируса. Защото в момента ваксините не се използват рационално на фона на малкото количество. Освен това те не достигат в цялост до най-застрашените – хронично болните пациенти и възрастните хора, посочи д-р Хасърджиев.

По думите му темповете на ваксинация у нас са много бавни. Зелените коридори са добра идея, но те не решават проблемите на по-болните, на трудноподвижните, хората от малките населени места, посочи той.

Не знам дали трябва да се удължи извънредната обстановка, но трябва да се преосмислят мерките, защото COVID-19 не си е тръгнал. Мерки трябва да има, категоричен бе д-р Хасърджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!