Quantcast

Спешно търсят 240 кръводарители за млад мъж с болестта на Мошковиц

OFFNews Последна промяна на 24 октомври 2014 в 09:55 24464 13

Снимка Pam Roth/sxc.hu

Националната болница за хематологични заболявания отправи призив чрез БНТ за спешно кръводаряване, за да бъде спасен животът на млад мъж с тромбоцитна тромбоцитопенична пурпура (синдром на Мошковиц).

Заболяването е лечимо, но е диагностицирано сравнително късно. Болният е постъпил в тежко състояние.

Единственото лечение в момента е плазменият обмен, при което кръвната плазма на болния се замества с прясно замразена плазма от здрави дарители, казват от болницата.

При една процедура се използва плазмата средно от 12 дарители на кръв, а цялостното лечение включва около 20 процедури, т.е. плазмата от кръвта на 240 дарители.

От Националния център по трансфузионна хематология уточниха, че пациентът е с кръвна група А (-) и затова се търсят дарители с тази кръвна група. 

Желаещите могат да дарят кръв в районните центрове по трансфузионна хематология в цялата страна.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.10 2014 в 17:17

не че нещо, ама с какво младият мъж със синдром на Мошковиц е по-специален от младия мъж с множество травми и спешна необходимост от 3 животоспасяващи операции, та за втория не можало да даря безценната си А отрицателна кръв във Варна в полза на пловдивска болница, а сега мога в полза на софийска?! нещо не вдявам

25.10 2014 в 12:03

Името на човека е Николай Христов. Колега и приятел. Очарователната му дъщеря тази година ще бъде абитуриентка, а момченцето му е по-малко. Благодаря на всички дарители за добрината и човечността, за това че помагате на семейството му в този момент.
Дръж се Ники, ние вярваме че скоро ще оздравееш и пак ще се радваме на веселите ти шеги :)

25.10 2014 в 10:19

До Ники Спиров: " Дарявам принципно 1-2 пъти годишно, но нищо не пречи и по-често." Това, което си написал не е вярно, максимума до колкото знам е на 6 месеца...Аз също дарявам по толкова, но веднъж се наложи да даря за един приятел 3-4 месеца след като бях дарила и не ми позволиха.

25.10 2014 в 02:14

Аз не мога да отида да даря, но искам да изкажа благодарността и уваженето си към всички, които ще го направят! Бъдете здрави!

24.10 2014 в 22:15

Аре бе Off дайте данните на човека за да може кръвната плазма А- да отиде при човека от всеки който е А отрицателна и иска да помогне...Хора в Google неможе да няма данни.

24.10 2014 в 12:50

Да коригирам по-горния си коментар, сега се връщам оттам и специално попитах. Ако искате да дарите кръв (плазма) ТОЧНО и САМО за този човек, с вземане на плазма от вас (това е различна процедура от кръводаряването) - тогава наистина трябва да сте А-
Обаче каквато и кръвна група да сте, сега е много добър момент да дарите кръв. С нея в Центъра запълват дупките, които възникват. Разбира се, най-добре ако сте А- или 0, но аз съм В+ и определено не ме върнаха :D

24.10 2014 в 11:32

http://www.ncth.bg има адресите за цялата страна.

24.10 2014 в 11:10

няма значение кръвната група в тоя случай , а и по принцип - всеки дарител помага. Твоята кръв не отива за човека, за когото даряваш, има си техологично време да се обработи, просто така попълват дефицита, щото иначе никой не дарява.. Проблемът е, че кръвта като цяло не достига, а спасяването на тоя човек ще създаде ужасен дефицит. Дарявам принципно 1-2 пъти годишно, но нищо не пречи и по-често.

24.10 2014 в 10:55

Аре бе OFFNews, малко по-сериозно кажете име на човека, болница и отделение, за да можем тези които искаме, да отидем още днес !