Дарителите за мъжа с болест на Мошковиц трябва да са с кръвна група А (-)

OFFNews Последна промяна на 24 октомври 2014 в 11:42 7861 3

Желаещите да дарят кръв за мъжа със синдром на Мошковиц трябва да са с кръвна група А отрицателна. Това съобщиха за OFFNews от Националния център по трансфузионна хематология. 

По-рано днес от Националната болница за хематолотични заболявания отправиха призив за спешно кръводаряване, за да бъде спасен животът на млад мъж с тромбоцитна тромбоцитопенична пурпура (синдром на Мошковиц), който се лекува в болницата. 

Заболяването е лечимо, но е диагностицирано сравнително късно. Болният е постъпил в тежко състояние.

Единственото лечение в момента е плазменият обмен, при което кръвната плазма на болния се замества с прясно замразена плазма от здрави дарители, посочиха от лечебното заведение. 

При една процедура се използва плазмата средно от 12 дарители на кръв, а цялостното лечение включва около 20 процедури, т.е. плазмата от кръвта на 240 дарители. Колкото повече дарители има обаче, толкова по-добре, уточниха от болницата. 

От Националния център по трансфузионна хематология обясниха, че пациентът е с кръвна група А (-) и затова с етърсят дарители от тази кръвна група.

Желаещите могат да дарят кръв в районните центрове по трансфузионна хематология в цялата страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.10 2014 в 16:08

Аз съм А + . Може ли ?

24.10 2014 в 13:43

Искам да се обърна към Офнюз с молбата те, като медия, да попитат съответните специалисти защо толкова е усложнено кръводаряването в тази държава.Аз съм от Сандански и съм кръвна група А (-)и за да даря кръв трябва да отида в Кръвния център в Благоевград, защото само там става кръводаряването за цялата Област Благоевград. КГ с RF A (-) е от по-рядко срещаните и едва ли повечето хора с нея живеят в София или областните градове, а в случая са необходими 240 кръводарители и за да могат тези, които искат да дарят кръв да го направят, трябва специално да пътуват до техния областен център. Преди години във всяка общинска болница можеше да се дарява кръв, доколкото си спомням,а сега не. Иначе чета, че кръводарителите намалявали с всяка изминала година... Аз искам да даря кръв, а съответните институции ми създават излишни пречки, още повече че имам и проблем с вестибуларния апарат и въпреки хапчето, което вземам за потискане на гаденето по време на пътуването, след пътуването се чувствам отпаднала...
Не може ли да се създадат мобилни групи, които един път в месеца, например, да бъдат в общинските болници, където желаещите да дарят кръв да могат да го направят?

24.10 2014 в 12:47

Току-що дарих кръв, искам да отбележа, че информацията е вярна, но не е пълна. Ако искате да дарите кръв (плазма) ТОЧНО за този човек, с вземане на плазма от вас (това е различна процедура от кръводаряването) - тогава наистина трябва да сте А-
Обаче каквато и кръвна група да сте, сега е много добър момент да дарите кръв. С нея в Центъра запълват дупките, които възникват. Разбира се, най-добре ако сте А- или 0, но аз съм В+ и определено не ме върнаха :D