Северният централен регион е пред локдаун заради COVID-19

OFFNews Последна промяна на 17 януари 2022 в 11:22 7122 2

Северен Централен район наближава прага за влизане в Етап 4 по заетост на интензивните легла със 72,5% показва COVID картата за днес на сайта на правителството. По новия План за справяне с пандемията при над 80% заетост на интензивните легла се преминава към локдаун. 

Южен Централен регион се очаква да влезе в Етап 2 след пет дни, а Североизточен, Северозападен и Югоизточен регион са на прага на Етап 1.

Най-много са свободните интензивни легла в Югозападен регион – 37,4% са заетите. 

В Националния план за справяне с COVID-19 страната е разделена на шест клъстера. Противоепидемични мерки ще бъдат въвеждани на регионално ниво в зависимост от натовареността на интензивните отделения и на медиците в конкретния клъстер.

Въвеждат се четири етапа, по които ще се преценява какви мерки да бъдат налагани.

При първия етап, при 50% заетост на интензивните легла в болниците, няма да се въвеждат допълнителни ограничения, но ще бъде засилен контролът по спазване на вече съществуващите противоепидемични мерки – носене на маски, осигуряване на физическа дистанция, „зелен сертификат“ и тестване в училище.

Към втория етап ще се премине при 60% запълнени интензивни легла в болниците. Предвижда се наблюдение относно спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване и при необходимост, след експертно обсъждане, ще бъдат предприети действия за промени. В образователната система ще се преустановят заниманията по интереси, с изключение на тези в рамките на целодневната организация на обучението, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки.

При 70% заети интензивни болнични легла се преминава към третия етап от въвеждане на противоепидемични мерки. Публичните обекти ще работят с до 50% от своя капацитет заедно с изискването за „зелен сертификат“. Заведенията работят до 22 ч. В училищата ще бъде въведена ротация за класовете от V и XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица, като тестването в клас ще продължи.

Почти пълно затваряне на обществения живот се очаква при четвъртия етап на пандемичната обстановка, когато 80% от интензивните легла в лечебните заведения са запълнени. Тогава ще работят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към обучение от разстояние в електронна среда. Детските градини ще останат отворени.

Според данните на НЦЗПБ 14-дневната заболеваемост от COVID-19 за страната на 100 000 души надхвърли 1000 заразани - 1012.72 показват цифрите за 16 януари, предишният ден те са 964.82 на 100 000 души. 

2379 са новите случаи на коронавирус, регистрирани през последното денонощие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7825

1

kokoten

17.01 2022 в 12:00

Много точен показател за хода на инфекцията....как не се сетиха по-рано за него....много пртиворечия и пртивоборства щяха да бъдат избегнати....М/у другото разсъжденията на Мангъров не са лишени от логика(за зеления сертификат), лошото е,че заради него се игнорират всякакви мерки(заради сертификата)...доказаното действие на ваксините се поставя на карта...Ясно е,че има антиваксъри с безумни доводи и твърдения,но те не трябва да са повод за протести и най-вече за насилие на една ,все пак малка част от народеца,над другата,доста по-голяма част.....