COVID планът: Карта с критичните зони, предупреждават за всяка мярка дни по-рано

Училищата ще се затварят само в краен случай

OFFNews Последна промяна на 13 януари 2022 в 17:28 8875 1

България ще бъде разделена на шест района, в които информацията за COVID-19 ще бъде събирана и обобщавана. Мерките ще бъдат определяни от процента на заетост на интензивните легла. На този етап нищо още няма да бъде затваряно, заяви премиерът Кирил Петков, който чрез видеоконферентна връзка представи новия Национален оперативен план за справяне с COVID-19.

Картата с шестте района ще бъде представяна на населението всеки ден, но не само да покаже докъде сме стигнали, а ще има и прогноза за това какво се очаква през следващите пет дни, обясни Петков.

Общата заболяемост на 100 000 души население вече няма да бъде основен критерий за въвеждане или отмяна на ограничения. Причината за тази промяна е в „поведението“ на новия вариант на коронавируса, наблюдавано в други държави – „Омикрон“ е много по-заразен, но има индикации, че протича по-леко и преминава по-бързо от „Делта“. Очаква се по-малко инфектирани да имат нужда от болнично лечение и продължителността на хоспитализацията да бъде по-кратка.

Планът съдържа общо четири етапа:

- При първия етап, при 50% заетост на интензивните легла в болниците, няма да се въвеждат допълнителни ограничения, но ще бъде засилен контролът по спазване на вече съществуващите противоепидемични мерки – носене на маски, осигуряване на физическа дистанция, „зелен сертификат“ и тестване в училище.

- Към втория етап ще се премине при 60% запълнени интензивни легла в болниците. Такава е ситуацията в много от областите в страната към момента. Предвижда се наблюдение относно спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване и при необходимост, след експертно обсъждане, ще бъдат предприети действия за промени. В образователната система ще се преустановят заниманията по интереси, с изключение на тези в рамките на целодневната организация на обучението, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки.

- При 70% заети интензивни болнични легла се преминава към третия етап от въвеждане на противоепидемични мерки. Публичните обекти ще работят с до 50% от своя капацитет заедно с изискването за „зелен сертификат“. Заведенията работят до 22 ч. В училищата ще бъде въведена ротация за класовете от V и XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица, като тестването в клас ще продължи.

- Почти пълно затваряне на обществения живот се очаква при четвъртия етап на пандемичната обстановка, когато 80% от интензивните легла в лечебните заведения са запълнени. Тогава ще работят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към обучение от разстояние в електронна среда. Детските градини ще останат отворени.

Министър-председателят припомни още, че продължават да действат обявените от правителството мерки в подкрепа на бизнеса и хората: "60 на 40”; "Патронажна грижа+”; "Запази ме”; Оперативна програма за храни или основно материално подпомагане; Фонд на фондовете - Програма "Възстановяване”; през ББР - програма "Възстановяване”; през ББР - Програма "Подкрепа на туризма”; 9% ДДС за фирмите в туризма и ресторантьорския бизнес; допълнителни насърчителни схеми в сферата на туризма;

Сред мерките има нова, предназначена за засегнатите от пълното затваряне предприятия в етап четири: "В тази мярка ще има възможност за 20 процента безвъзмездна финансова помощ от средните нетни приходи за цялата 2021 г., в размер до 100 хиляди лева", обясни Кирил Петков.

Срок от 3-5 дни преди да се наложат нови мерки

В Националния оперативен план за справяне с COVID-19 се предвижда срок от 3-5 дни преди да се наложат нови мерки, уточни министърът на здравеопазването Асена Сербезова, след като премиерът Кирил Петков представи мерките за подпомагане.

При предприемане на мерки трябва да се проследи ефектът им върху всички сфери на живот. Мерките трябва да се налагат по начин, по който да бъдат предварително обяснявани, и секторите да имат възможност да се подготвят за тях. В плана сме отчели характеристиките на варианта "Омикрон" - очаква се, че ще има голямо натоварване на здравната система, каза Сербезова.

Максималният брой интензивни легла, които могат да бъдат разкрити при съществуващите досега възможности на здравната система, е 1268, както и 62 за деца.

До вчера заетите легла за лечение на неусложнени случаи са били 4460, а за интензивно лечение са били заети 584, посочи Сербезова. Свободните легла за неусложнени случаи до вчера са били 3375, а свободните интензивни легла - 332, допълни тя и подчерта, че днешните данни вече са други.

В плана се предвижда промяна на подхода за информираност на обществото, на популяризирането на ползата от ваксинацията и за стимулирането на ваксинационния процес. Наследили сме недоверие от страна на обществото към ваксините, към зеления сертификат и др., отбеляза здравният министър.

Предвижда се мащабна информационна кампания за ползата от ваксинацията, създаване на информационен център за всички въпроси, свързани с ваксините.

Не се предвижда задължително носене на предпазни маски на открито, увери също така Сербезова.

Училищата ще се затварят само в краен случай

Националният оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 предвижда присъственият учебен процес в училищата и центровете за специална образователна подкрепа да бъде преустановяван само в краен случай. Детските градини няма да бъдат затваряни изобщо, обясни министърът на образованието и науката Николай Денков.

При 50% заети легла за интензивно лечение (I етап) ще се засили контролът за носенето на маски, осигуряването на физическа дистанция, дезинфекцията, изискването за „зелен сертификат“ за учителите и тестването на учениците без „зелен сертификат“ веднъж седмично. Запазват се заниманията по интереси и груповите дейности, но без да се смесват ученици от различни паралелки. Спират се организирани дейности с ученици като посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др. Олимпиадите и състезанията ще са присъствени при осигурена дистанция, наличие на „зелен сертификат“ или тестване на място на участниците. Индивидуалните часове, консултации, изпитвания за текуща оценка, изпити и др. може да бъдат присъствени в училището или ЦСОП и без изследване за COVID-19 на учениците, ако се провеждат извън времето на редовните занятия.

При 60% запълнени интензивни легла в болниците (II етап) ще спрат заниманията по интереси, с изключение на тези в рамките на целодневната организация на обучението. Остава условието да не се смесват ученици от различни паралелки. Групови дейности за обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие ще се провеждат присъствено след изследване за COVID-19 един път седмично. Няма да се тестват притежателите на „зелен сертификат“, както и вече изследваните за редовните присъствени занятия в училище.

При 70% заети интензивни легла (III етап) в допълнение към тестването половината от паралелките от V до XII клас ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица. Децата до IV клас ще останат в клас. По възможност без ротация и с тестване или „зелен сертификат“ ще се учи също в специалните училища за деца със сензорни увреждания и в ЦСОП.

Училищата и ЦСОП ще минат към онлайн обучение, когато поне 80% от леглата за интензивно лечение в болниците са заети (IV етап). По възможност ще се запазят присъствените занятия с тестване за децата от началните класове. Ако се наложи, те също ще учат от вкъщи, но за не повече от една седмица.

Когато данните изискват преминаване към III или IV етап за съответната област, но в областта има достатъчно свободни болнични легла за деца и заболяемостта в дадена община е наполовина по-ниска от средната за областта, то след съгласуване с Министерството на здравеопазването за училищата от тази община могат да се прилагат мерките от по-либералния противоепидемичен режим – съответно за II или за III етап.

При оценката на риска в образователната система, освен броят заети интензивни легла в болниците, ще се вземат предвид също процентът на учениците, отсъстващи поради заболяване, делът на отсъстващите преподаватели и непедагогически специалисти, седмичната заболяемост при децата, както и при между 30 и 40-годишните възрастни, обясни министърът на образованието Николай Денков. 

Пълният текст на Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 е публикуван тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1514

1

dolivo

14.01 2022 в 08:02

чудесна метрика! с такава видимост на болниците не се спори а действа.

време е хората да са ангажирани с конструктивни данни. от нашата държава и инфраструктура, а не от всякакви източници и статистики от Африка
 
X

Парламентът на живо