Сербезова за доклада на ДАНС: Проблемът с дефицита на лекарства е от 2018 г.

OFFNews 18 септември 2023 в 11:29 1308 0

Асена Сербезова

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Асена Сербезова, бивш министър на здравеопазването

Докладът на ДАНС е пределно ясен. За да разгледаме проблема с дефицита на лекарства, трябва да се върнем няколко години назад, колко точно – докладът го казва – 2018 г., когато е създадено законодателството, което прилагаме към момента.

Това заяви бившия министър на здравеопазването Асена Сербезова в отговор на твърденията от председателя на Комисията по здравеопазване Костадин Ангелов, че по време на нейния мандат е утвърдена формула за проследяване на лекарствените продукти, която създава дефицит и ощетява българските пациенти.

Учудващо е законодател да ме пита защо съм спазила закона. От 2014 – тогава се появяват първите сигнали за недостиг - до 2022 г. около 3000 лекарствени продукта са изтеглени от България в резултат на недалновидна лекарствена политика. Липсват основни инструменти за предотвратяване на недостига. Отговорността е на законодателите. Когато се прави закон в други държави преди законодателната промяна дори се прави симулация как ще се отрази на хората, на цените на лекарствата, на достъпността им. След въвеждане се прави преглед на 5-10 години, посочи Асена Сербезова.

По думите ѝ след първите сигнали през 2014 г. няколко години законодателите са се лутали каква система да направят.

През 2018г. се прави законодателство, според което на хартия се съставя списък с лекарствата и комисия от 5-7 души определя медикаментите, които временно трябва да бъдат забранени за износ. "Като директор на Изпълнителната агенция по лекарствата аз настоявах този процес да бъде електронен", каза тя. 

Според нея проблемът не е във формулата, която определя при какви наличности в нашите аптеки временно да бъде спрян износът на медикаменти. "Когато има електронна система се прави одит, това е задължително, не е направено. Беше разпореден одит на СЕСПА, системата която електронно генерира този списък", каза Сербезова.

Бившият здравен министър посочи, че към момента, когато е оглавила МЗ, то не е имало достъп до СЕСПА. Липсвала е "писмена следа" за софтуерния продукт, за тестването на системата, нямало е история на промените, които са били правени, съществувала е възможност участниците да могат да качват информация със задна дата.

От "Информационно обслужване установиха, че въведената формула не е законосъобразна. Формулата е била погрешно приложена – кръга от лекарства, за който се определя тази формула, не е кръга от лекарства, при които има недостиг. Списъкът трябва да бъде много по-голям, каза тя.

По думите ѝ обвиненията към нея са популизъм.

"Голяма част от липсващите на пазара продукти са антибиотици, които не са в Позитивния лекарствен списък (списък с лекарства, заплащани частично или напълно от НЗОК), а системата следи само медикаментите от този списък", посочи тя и призова недостигът на лекарства да не се използва са предизборно говорене.

Запитана защо не е стартирала промени след установените от одита проблеми тя отговори, че не е успяла да го направи, тъй като мандатът на редовното правителство е бил предсрочно прекратен.

"Служебното правителство имаше три пъти повече време, но не го направи", каза в заключение бившият здравен министър Асена Сербезова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика