Ангелов: Властимащи са подкрепяли недеклариран износ на лекарства

Янка Петкова 14 септември 2023 в 18:02 4267 0

Костадин Ангелов

Снимка БГНЕС

проф.- Костадин Ангелов, председател на Комисията по здравеопазване в НС

"Властимащи лица са действали в посока частен търговски интерес и в хода на липсващи лекарства у нас, конкретни фирми (посочени са имената им) са извършвали паралелен износ без да го декларират. Това е констатирано в доклад на ДАНС, който няма гриф за секретност и поверителност. Затова ще запозная с него първо членовете на Комисията по здравеопазване, а след това и българските медии."

Това съобщи председателят на здравната комисия проф. Костадин Ангелов по време на разглеждането на законопроект за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Той обяви, че комисията ще трябва да реши какви последстващи действия да бъдат предприети, за да се защитят интересите на гражданите и да се осигурят лекарства на територията на страната.

Няма фирма, която да е по-силна и от най-слабата държава. Ако държавата има интерес, това трябва да бъде прекратено, така че да има лекарства първо за всеки български пациент. Оказа се, че причината за недостига на медикаменти е тук, в България, коментира проф. Ангелов.

Припомняме, че Комисията по здравеопазване задължи Министерството на здравеопазването да подава ежеседмична справка за недостига на лекарства.

По-рано депутатът от ПП-ДБ д-р Александър Симидчиев коментира, че за подобен износ има законови предпоставки, тъй като у нас медикаментите се внасят на относително ниска цена, която пък стимулира желание за износ и появата на недостиг на някои лекарства. 

Лекарят, който е член на Здравната комисия в 49-ото Народно събрание, припомни, че начинът, по който се формират цените в България е законово определен и те са едни от ниските в Европа. Затова съществува и опасността внесени медикаменти, които са необходими за български пациенти, да бъдат изнасяни от страната на по-висока цена.

В медийно участие директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов призна, че формулата, по която се определя дали има недостиг на лекарства, е неефективна и има разминаване между информацията от аптеките и включените в забранителния списък лекарства.

Затова от Министерството на здравеопазването предлагат промени в законодателството, което да определя реалните наличности на лекарства в аптечната мрежа.

"Те са свързани с промяна на формулата, увеличава се прагът от 65 процента към 100%. Към момента за недостиг се говори, когато 65% от потреблението отговаря на наличностите. Тук се формира една голяма разлика между 65% и 100%, при която очевидно има недостиг", обясни Кирилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика