Прогноза: Маймунската шарка ще стигне и до България

OFFNews 20 юни 2022 в 09:58 1433 0

доц. Любомира Николаева-Гломб
доц. Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" в НЦЗПБ

„Появата на някаква инфекциозна болест, където и да е по света, означава, че рано или късно ще дойде в България. Ние не сме изолирана територия. Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) е в готовност да посрещне първия случай на маймунска шарка“, каза по bTV доц. Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" в НЦЗПБ.

По думите ѝ контролът е в ръцете единствено на епидемичните служби.

Какво трябва да знаем за маймунската шарка?

За момента това, което е известно от вече над 2000 случая по света, не е тежко заболяване. Минава с елементарни средства, има лекарство, което е одобрено за болестта, но за момента не е нужно, обясни доц. Гломб.

Завръща ли се COVID-19?

„За съжаление, броят на ваксинираните хора (със завършен ваксинационен цикъл) в България не можа да надвиши 30%. По този показател сме на срамно ниско ниво. Това е положението и трябва да се справяме с обстоятелствата. За година и половина, откакто сме с ваксини, разбрахме, че имунитетът, който те предизвикват не е дълготраен, но те предпазват от тежко протичане, влизане в болница, интензивно отделение и смърт. Мъдрото решение за посрещане на сезоните да бъдем с пълен имунизационен статус“, заяви доц. Гломб.

92 нови случая, положителните проби са 8,84%

Тя потвърди, че в последните дни има увеличение на заболеваемостта от коронавирус, въпреки малкото тестове, но подчерта, че в болниците няма натоварване, което е доказателство, че инфекцията за момента протича леко.

Доц. Гломб изрази увереност, че от есента ще има нови ваксини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!