Проф. Свинаров: Списъкът с лекарства, които влияят на тестовете за дрога, няма да реши проблемите

OFFNews 29 август 2023 в 10:48 978 0

Добрин Свинаров

Снимка УМБАЛ "Алесандровска"

проф. Добрин Свинаров

Създаването на списък с лекарства, които влияят на полевите тестове за дрога, няма да реши проблемите с отчитането на фалшиво положителни резултати при шофьорите.

Това каза в коментар по предложението на омбудсмана за създаване на списък от лекарства, които биха дали фалшиво положителен резултат, проф. Добрин Свинаров, началник на Клинична лаборатория и клинична фармакология в УМБАЛ "Александровска".

В листовката ясно е написано дали лекарството влияе при шофиране и работа с машини. Ако е така, трябва да се знае, че всички препари от тези лекарствени групи могат да дадат положителни резултати в тестовете, посочи той.

По думите му разработката на такъв списък е сериозна и сложна задача. "Трябва да мине през 4 експертни съвета в Министерството на здравеопазването и да бъде обновяван непрекъснато. Това означава системна работа на компетентна комисия”, поясни професорът.

Вариантът за хората, които са хронично болни и са на непрекъсната поддържаща терапия, е след полевия тест да има потвърждение от лаборатория на по-високо ниво. "Това е правило. Не можем да вземе каквито и да е решения без двете равнища – скрининг и потвърджение", категоричен бе специалистът.

Експертът бе категоричен, че лабораториите за изследване на наличие на наркотици в кръвта на шофьорите трябва да бъдат извън структурите на силовите министерства.

В момента специализираните лаборатории за такива изследвания у нас са едва три, но увеличаването на броя им е сложна задача, защото няма подготвени специалисти. Според проф. Свинаров подготовката на експерти би отнело 3-4 години.

„Алкохолът трябва да се изведе от анализа на тези лаборатории. Той се тества надеждно във всяка клинична лаборатория, а резултатът може да излезе за час. Ако това се случи, няма да нужда от инвестиции и допълнително обучение на кадри”, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови