Проф. Кантарджиев: В горещо време най-активни са ентеровирусите

OFFNews 25 август 2023 в 10:31 1124 0

Тодор Кантарджиев

Снимка БТА

Проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столична община по здравни въпроси

"Когато е много горещо, ентеровирусите са проблем при хората на почивка – размножават се в храносмилателния тракт, но не предизвикват разстройство. Наричат ги "болест на мръсните ръце". За 1-2 дни се появяват температура, болки в мускулите, отпадналост, но бързо отминават."

Това каза в коментар за най-разпространените летни инфекции съветникът на Столична община по здравни въпроси проф. Тодор Кантарджиев.

"При децата инфекцията може да продължи 3-4 дни, с висока температура, дори при някои типове – обрив по дланите, устата и ходилата", уточни той.

По думите му много рядко тези вируси могат да причинят възпаление на мозъка, но дори да предизвикат менингит, няма сериозни последствия. 

"При загуба на съзнание, объркване, дезориентация, висока температура - веднага трябва да се търси медицинска помощ", предупреди експертът.

"Най-важно е да се мият редовно ръцете, да се ползват мокри кърпички с хлорхексидин, които убават вируса", подчерта проф. Кантарджиев.

Той коментира и сигналите за замърсяване на морската вода с Ешерихия коли:

Когато има буря, дъжд, голямо количество дъждовна вода отива в канализацията и много Ешерихия коли се изхвърля в морето. Нивото ѝ се вдига за няколко дни. Ешерихия коли не предизвиква сериозни болести, показва рязко фекално замърсяване, което се изчиства за няколко дни. По-опасни са вирусните инфекции, които се разпространяват сред почиващите на морето заради струпването на много хора на едно място и занижената лична хигиена, каза професорът.

Норовирусите, които причиняват разстройство и диария, се разпространяват много бързо, затова ако в семейството има дори един болен, трябва да се дезинфекцира редовно, а по възможност децата да се изолират, каза още специалистът. По думите му тези инфекции преминават бързо, но протичането им е тежко.

Според проф. Кантарджиев питейната вода у нас не крие опасности за здравето. Проблем може да има само при режим на водата, защото тогава замърсени подпочвени води могат да попаднат във водоснабдяването. Съветът му е, в такива случаи да се пие бутилирана или преварена вода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки