Прекратена е и поръчката за наем на медицински хеликоптер

OFFNews 07 декември 2022 в 17:27 2125 2

хеликоптер

Снимка Pixabay

медицински хеликоптер

Прекратена е поръчката за наем на медицински хеликоптер, която държавното дружество "България хели мед сървиз" обяви, за да разполага с машина, с която да бъде лицензирано като оператор за медицински транспорт. Решението е подписано от директора на дружеството Георги Гвоздейков на 6 ноември.

Пред Mediapool Гвоздейков обяснява, че следващата седмица тя ще бъде обявена отново, но за по-стар модел хеликоптер. Според него след отмяна на някои рестрикции по договора кандидати ще има.

Обществената поръчка за наем на хеликоптер беше обявена на 14 октомври, но до крайния срок 5 декември, не е била подадена нито една оферта. Поръчката беше на стойност 1 756 004 евро без ДДС.

Освен доставката на хеликоптер под наем за една година, тя включваше съпътстващо техническо обслужване и обучение на леталния състав и медицински състав.

Спирането на обществената поръчка за наем на медицински хеликоптер се случва дни след като беше прекратена и поръчката на здравното министерство за закупуване на шест хеликоптера за нуждите на спешната въздушна помощ. Причината бе, че единственият участник - италианската компания "Леонардо" предложи по-висока цена от определената от държавата максимално допустима стойност.

Изграждането на медицинска помощ по въздух (HEMS) е предвидено да се финансира с парите по Плана за възстановяване и устойчивост и по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. От Министерството на здравеопазването увериха, че за момента няма риск от неспазване на сроковете, заложени по проекта и сформираха работна група, която ще преразгледа параметрите на поръчката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

07.12 2022 в 19:02

Там, където не може да се краде, статуквото зачерква поръчките. И започват едни мазни увъртания, услужливо подкрепяни от дежурните торни бръмбари.