Повече пари за поставяне на препоръчителни ваксини искат джипитата

OFFNews 09 февруари 2024 в 14:15 526 0

ваксинация

Снимка Getty Images

Ваксинация

По-високо заплащане за поставянето на ваксини по националните програми за ваксинопрофилактика (т.нар. препоръчителни ваксини) искат от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).

Писмо с искането е изпратено от Сдружението до Министерството на здравеопазването, Комисията по здравеопазване в Народното събрание, управителя на Националната здравноосигурителна каса и главния държавен здравен инспектор.

От Сдружението посочват, че стойността от 4 лв. за поставяне на ваксина е определена преди повече от 10 години и до момента не е променяна, въпреки многократното настояване на лекарите.

Националните програми за ваксинопрофилактика на различни заболявания, чрез прилагане на препоръчителни ваксини, са установен и подходящ начин за превенция и подобряване на общественото здраве в България. Те са с различна давност (някои стартираха преди повече от 10 години), както и с различна успеваемост в постигането на желания ваксинационен обхват, причините за което са многофакторни. Но една от тях, която е важна за нас като основни изпълнители на програмите, е заплащането на поставяне на ваксина по национални програми, чиято стойност в размер на 4.00 лв. (четири лева) и въпреки многократното ни настояване не е променяно през посочения дълъг срок, посочват от Сдружението в писмото си.

Те настояват заплащането, което получава общопрактикуващият лекар за прилагането на препоръчителна ваксина, да бъде еднакво с определеното в Националния рамков договор (НРД) за задължителните имунизации от Националния календар и да се актуализира ежегодно, при промяна в НРД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки