Педиатър: Разумно е да се върнат детските консултации

OFFNews 13 април 2020 в 09:31 1829 0

Снимка Pixabay

„Не е апокалиптична ситуацията, можем да мислим за едно разумно връщане на детската консултация“, каза по БНР д-р Ира Маркова, общопрактикуващ лекар, педиатър, от София.

По думите ѝ бебетата, които не са покрити с ваксина, са застрашени, тъй като в този сезон циркулират много вируси, а те нямат имунитет. Когато децата тръгнат на детски градини, по-големите ще носят контакти на малките, а в момента в страната циркулира морбили. Има и коклюш. През пролетта се появяват и шарките, както и сезонните вируси, предупреди д-р Маркова.

Тя уточни, че новородените имат само ваксините, които им се поставят при раждане – срещу хепатит и БЦЖ. Д-р Маркова каза, че в нейната практика има около 20 деца, които изостават тревожно.

„Ако донякъде може да се отложи профилактиката на тазобедрената става или ехографията на бъбреците, ваксините не могат да се правят за 10 дни. Между тях има интервал, който трябва да се спазва. И за да се образува имунитет, имаш три приема на 6-ваксината. Сега децата са изолирани и са подходящи за имунизация и няма да имат провокиращ контакт с други вируси.“

Д-р Маркова коментира и снизходителното отношение към личните лекари: „Не искам да обвинявам никого, но сякаш си сложихме шапки невидимки и нищо не се говори за нас, шапки долу за тези, които са на преден фронт, но и без нас не може. Рамото, което подаваш на пациента е много важно“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови