Първите доброволци за ваксината на Пфайзер имат имунитет вече 7 месеца

Седмица след втората доза имам много добър клетъчен имунитет и антитела, обяви ген. Мутафчийски

OFFNews 27 януари 2021 в 08:39 6771 1

Първите доброволци за ваксините на „Пфайзер“ вече седми месец имат имунитет. Това заяви председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски по бТВ. 

Преди седмица ген. Мутафчийски си е поставил и втората доза от тази ваксина. 

„Включих се доброволно в едно проучване към Националния център по заразни и паразитни болести, където се набираха доброволци от ваксинирането, за да се проследи как въздействат ваксините и кога се изгражда имунитет. Около 10-ия ден след първата ваксинация нямах антитела, нито клетъчен имунитет. Към 15-ия имаше съживяване на клетъчния имунитет, но нямаше антитела. След втората доза обаче имам протективна доза антитела – над 77, а трябва да бъдат над 30, за да бъдат протективни. Имам и много добър клетъчен имунитет. Тоест в момента съм защитен и ваксината работи“, обясни началникът на ВМА. 

По думите на проф. Мутафчийски до края на годината ще сме получили 12 000 000 ваксини, ако получим всички, които ни се полагат чрез квотния принцип на разпределание в ЕС. 

Според него за руската ваксина все още се знаят много малко неща и няма кратка характеристика. Подадени са документи и се очакват резултати, каза още ген. Мутафчийски. 

Заведенията не трябва да отварят преди 1 март. Когато настояхме за налагане на по-крути мерки, работехме с една скала на
„Оксфорд“ за твърдост на мерките и какво отражение дава като спадане на заболеваемостта. Също така има една тексаска скала за това кои бизнеси водят до по-голям риск от заразяване. Тя е от 1 до 9. Баровете и нощните заведения са на върха на тази пирамида с 9. Ресторантите са в следващата група, където рискът от заразяване е 7 и 8. При ресторантите с външна площ рискът е минимален – около 3. Хипермаркетите са с опасност 4 по тази скала, а фитнесите – с 6, обясни проф. Мутафчийски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови