Отстраниха шефа на исперихската болница, нямал гражданство

Процедурата по кандидатстване вече е започнала, 9-членна комисия ще разгледа заявлението на д-р Абдулах Заргар

OFFNews 29 януари 2021 в 11:58 1750 0

Отстраниха от длъжност управителя на болницата в Исперих д-р Абдулах Заргар. Причината - няма българско гражданство, а според законова промяна чуждестранни граждани не могат да бъдат назначавани на такъв пост, съобщи bTV.

В Исперих и областта д-р Заргар е добре познат с работата си. Откакто поема лечебното заведение преди 8 години, се заема с подобряването на условията в него.

„Ние се стараехме с общи усилия да даваме на народа, който живее тук, малко по-добро здравеопазване. Естествено има неща, които ние не можем да направим, но аз смятам, че нещата са по-добре отколкото преди 8 години. Аз ще помагам с каквото мога – не е задължително да съм управител. Подобрихме най-вече сградата, апаратурата и най-важното – отношението към пациентите. Те идват при нас от безпомощност и трябва да имат уважение“, разказа д-р Заргар.

По думите на областния управител на Разград Гюнай Хюсмен през 2020 г. е започнала процедура по кандидатстване за българско гражданство. На 22 януари министърът на здравеопазването е внесъл предложението до министъра на правосъдието.

Предстои 9-членна комисия да разгледа заявлението на д-р Заргар. Той е предоставил и документи, свързани с присъда за недеклариране на парична сума.

Междувременно вчера по предложение на общинския съвет в Исперих д-р Заргар е освободен от длъжността.
Той обаче е категоричен, че в България се чувства у дома и ще продължи да помага на болницата.

Д-р Заргар е от Иран, ортопед по специалност, и преди 8 години е единственият лекар, който е приел да управлява западащото лечебно заведение. Имал е постоянна работа в болница в Манчестър, но идва в България, защото смята че тук може да бъде по-полезен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews