От Израел: има признаци за овладяване на Делта варианта след третата доза ваксина

OFFNews 24 август 2021 в 14:59 2239 0

Снимка Getty Images

Специалисти наблюдават признаци за намаляване на многобройните случаи на заразени и тежко болни, предизвикани от Делта варианта в Израел, по-малко от месец след като започна прилагането на трета доза ваксина срещу COVID-19, съобщи Ройтерс.

Делта вариантът започна да се разпространява в Израел през юни, точно когато страната започна да отчита ползите от един от най-бързите ваксинационни процеси в света. При отворена икономика и повечето забрани отменени, Израел достигна от под 10 случая дневно до 7500 заразени на ден миналата седмица, с 600 души хоспитализирани и над 150 смъртни случая за седмицата.

На 30 юни започна прилагането на трета доза ваксина "Пфайзер/Бионтех" на хората над 60 години. На 19 август такова право получиха и 40- и 50-годишните, имунизирани за втори път поне пет месеца по-рано.

От десет дена болните намаляват сред навършилите 60 години, от които трета доза са получили повече от милион души. Данните са от израелското министерство на здравеопазването и от учени, с които разговаря Ройтерс.

Репродуктивното число сред над 60-годишните започва да спада постоянно от около 13 август и вече е под 1. Това означава, че всеки заразен предава вируса на по-малко от един човек, и че огнището намалява.

Третата доза несъмнено помага за това, но участват и други фактори. Все повече хора са получили поне една доза ваксина, а високият брой заразени, т.е. хора с естествен имунитет, беше над 100 000 седмично, обясни пред Ройтерс Еран Сегал от института "Уайзман".

След като достигна един от най-високите темпове на заразяване в света на глава от населението, въпросът сега е дали Израел може да излезе от четвъртата вълна COVID-19, без да налага локдаун. Има данни, че макар и ваксината още да е високо ефективна за предотвратяване на тежко боледуване, защитата намалява с времето.

Консенсус между учени и власти за необходимостта от трета доза обаче няма. Световната здравна организация препоръча да бъдат ваксинирани повече хора в света с една доза, преди да бъде предлагана трета.

САЩ обявиха планове да предлагат трета доза на американците осем месеца след първата. Канада, Франция и Германия също планират кампании за бустерни дози.

Израелските здравни власти обявиха, че имунитетът намалява сред хората до 40 години, макар и малко от тях да се разболяват тежко. Според Дорон Гацит от експертния екип по COVID-19 към Еврейския университет, който консултира правителството, тежко болните в групата над 60 години постоянно намаляват от 10 дена.

"Обясняваме това с третата доза и с по-предпазливото поведение напоследък" - каза Гацит.

Дори и третата доза да забавя темпа на заразата, тя надали ще спре изцяло варианта Делта.

Двир Аран, специалист по биомедицински данни от института "Технион" е убеден, че макар и случаите да намаляват, са необходими и други мерки освен бустерните инжекции, за да бъде спряна пандемията.

"Ще мине много време, преди достатъчно хора да получат трета доза. Дотогава още хиляди ще се разболеят сериозно", отбеляза той.

От увеличаването на случаите заради варианта Делта Израел въведе отново носене на маски на закрито, ограничения върху събиранията и увеличи бързите тестове. Политиката на "живот с COVID" ще бъде тествана от септември, когато ще започнат учебните занятия и настъпват еврейските празници, за които се събират семействата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови