Опровержение: Болница ''Св. Анна'' във Варна не е пред фалит

OFFNews 14 февруари 2023 в 16:22 1307 0

Св. Анна

Снимка Архив

МБАЛ "Св. Анна"

МБАЛ „Св.Анна“, Варна, не е пред фалит, съобщиха от ръководството на лечебното заведение в писмо до медиите, предаде БТА.

По-рано днес, пред БНР, д-р Ивайло Митковски посочи, че болницата „Св. Анна“ е в тежко финансово състояние, отделението по съдова хирургия не функционира, почти всички сестри от неврохирургията са подали молби за напускане, което ще доведе до затварянето и на тази клиника.

От управата на болницата посочват, че "такива твърдения са тенденциозни и безотговорни – както към тези над 1200 души, които работят в нея, така и към нейните партньори и стотиците болни, които всеки ден получават качествена медицинска грижа".

МБАЛ „Света Анна – Варна“ има необслужени задължения, както повечето работещи на високи обороти български болници и разплащанията се правят по неотложност. Това обаче нито е пазена тайна, нито е проблем, по който ръководството на болницата не работи активно. От месеци големи български банки са в готовност да осигурят заем, с който болницата да изведе на чисто финансовите си показатели и да заработи без задължения. Дали и кога това ще се случи, ще реши държавата в лицето на Министерството на здравеопазването в качеството си на най-голям акционер и собственик на лечебното заведение, се посочва в писмото.

От болницата уточняват, че тя работи на пълни обороти в денонощен режим на прием и лечение и поема над 90% от спешния травматизъм в Източна България. Всички работещи си получават възнагражденията по график.

"Тенденциозни твърдения, всяващи съмнение в работоспособността на болницата, са проява на безотговорност и зле прикрити властови апетити", се казва още в писмото на управата на болница „Св.Анна“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!