Варненската болница ''Св. Анна'' е пред фалит

OFFNews 14 февруари 2023 в 09:02 1348 1

МБАЛ

Снимка nzik.bg

МБАЛ "Св. Анна", Варна

Варненската болница "Св. Анна" е докарана почти до фалит, заяви пред БНР ортопедът д-р Ивайло Митковски.

Проблемът е от началото на прехода и е от голяма важност за региона, защото болницата поема цялата спешност. От години всички нейни ръководства се опитват да я направят със статут "Варненски Пирогов".

Болницата е акционерно дружество, като в нея дял има държавата, Община Варна, както и няколко общини от областта, каза д-р Митковски. Според него това пречи и досега нито едно евро от европейски проекти не е влязло за обновяване на болницата.

Сградите са стари, а хората напускат

"Св. Анна" е стратегическа за здравеопазването в района. Докарана е почти до фалит. Не функционира отделението по съдова хирургия. Всички сестри, с изключение на 1 или 2 от отделението по неврохирургия са си подали молбите за напускане, така че е пред затваряне е и неврохирургията. Детското отделение е преместено в 1-2 стаи в детска хирургия. Болницата я съдят фирми за дължими суми. Положението е трагично. Трябва да се преобразува и като дружество, и като форма на управление. По този начин болницата загива, обясни д-р Митковски. 

За тези проблеми той алармира всички здравни министри от всички правителства, но до момента ефект няма.

Д-р Ивайло Митковски показа фиша си за заплата, като за половин работен ден получава 638 лв. Докторът подчерта, че работи на 4-5 места, за да издържа семейството си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews