Онкохирургът проф. Делийски с плакет от МУ Плевен

OFFNews 03 август 2020 в 16:20 3783 0

Снимка БТА

Проф. д-р Ташко Делийски бе удостоен с "Плакет за заслуги" на Медицински университет - Плевен, съобщи БТА.

Отличието бе връчено по повод неговата 70-годишнина от ректора на висшето училище, проф.д-р Славчо Томов, който отбеляза приноса на онкохирурга за изграждане и утвърждаване на университета в Плевен.

Проф.Делийски е известен като един от водещите онкохирурзи в страната, чийто научни интереси са свързани с рак на гастроинтестиналния тракт, рак на млечната жлеза, лимфна система и рак и роботизирана хирургия, посочи още проф. Томов.

Онкохирургът е заемал различни ръководни постове в 45-годишната история на университета в Плевен: заместник-ректор - 1993-2003 г., първи декан на Факултет "Медицина" - 2005-2009 г., началник на Онкохирургична клиника - 1993 г., доцент-ръководител на Университетски онкологичен център - 1993 г. и днес - ръководител на Катедрата по сестрински хирургични грижи - от юни 2009 г.

На тържеството проф. Делийски съобщи, че скоро ще излезе от печат създаденото под негово ръководство ново университетско учебно пособие. Професорът е автор и на нов тренировъчен курс за студенти, стажант-лекари и бъдещи млади хирурзи в университетския Телекомуникационен център на тема "Възлообразуване в хирургията - базисно хирургично умение". Първият успешно завършил курса - стажант-лекарят Васил Нейков, днес получи сертификат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови