НЗОК ще плаща на лабораториите тестовете на COVID-19

OFFNews 07 април 2020 в 20:37 2171 0

Касата ще плаща на лабораториите, с които има договори за извършването на тестове за COVID-19, съобщиха от Националния оперативен щаб, цитиран от бТВ.

Сумата ще е около 60 лева и ще отива в лаборатории, които имат договор с НЗОК. Не за всеки, който иска да се тества, касата ще плаща, а само за определени групи, уточни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Най-вероятно министерството ще изготви списък с лабораториите, които имат договор с касата, и които ще работят за епидемиологичния надзор у нас. Те ще изследват за коронавируса срещу заплащане от НЗОК.

Доц. Ангел Кунчев заяви, че така ще се улесни работата. "За всеки направен тест ще получат определената сума, която покрива консумативите и до известна степен положения труд", обясни той. 

Не всеки, който иска, ще може да се тества по касата. Кръгът ще се определя от властите и в него ще попадат хора със симптоми, контактни лица и работещи на първа линия. За да е възможно това, вече се подготвят нормативни промени, обясниха за бТВ от касата.

Междувременно частна генетична лаборатория реши да помогне на държавата. "По около 50 медицински лица на първа линия да бъдат тествани безплатно на седмица, това са 200 на месец. Идеята е тази бройка да се увеличава. Ако ние имаме външни спонсори, закупуващи реактивите, бихме могли да осигурим по голяма бройка", коментира проф. Албена Тодорова , частна генетична лаборатория.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!