Ново лечение предпазва онкоболни деца от ефектите на химиотерапията

OFFNews 17 януари 2024 в 14:22 573 0

медицина

Снимка Pixabay

Имунотерапия

Деца с онкологични заболявания получават нов вид медикаментозно лечение, което е много по-малко токсично от химиотерапията, предаде Би Би Си.

Артър, който е на 11 години, е сред първите, които изпробват терапията в лондонската болница "Грейт Ормънд стрийт" за лечение на рак на кръвта.

Семейството му я нарича "малко слънце", тъй като тя действа, без детето да се чувства много по-зле. И тъй като може да се прилага и извън болнично заведение, момчето повече време е у дома с близките си. С него е и т.нар. "раница на блина".

За Артър блинатумомаб или блина е единствената реална възможност, след като химиотерапията не успява да се справи със заболяването му и го прави много слаб.

Препаратът вече е лицензиран за лечение на онкоболни възрастни и експертите се надяват да докажат, че може безопасно да помогне и на деца. Около 20 центъра във Великобритания прилагат терапията при деца с остра лимфобластна левкемия от В-клетъчен тип.

Лекарството е имунотерапия, която търси раковите клетки, за да може имунната система на организма да ги разпознае и унищожи. И този "лов" е точно насочен - здравите клетки не са засегнати, за разлика от химиотерапията.

Блина е в торбичка с течност, вливана през тънка пластмасова тръбичка, която остава поставена във вена на ръката на пациента в продължение на месеци.

С помощта на помпа, захранвана с батерия, се контролира колко бързо лекарството влиза в кръвта - една торбичка може да стигне за няколко дни. Целият комплект може да се носи в раница, по-малка от учебник формат А4, отбелязва Би Би Си.

За Артър това означава, че може да се занимава с други неща, например да играе в местния парк, докато се провежда лечението. И за разлика от интензивната химиотерапия, която при него е спряла да действа, момчето не е станало прекалено немощно.

Подобно на други пациенти, лекувани с блина, преди началото на вливането Артър е взел препарати, намаляващи вероятността от сериозни реакции или странични ефекти.

Първоначално момчето е имало няколко пристъпа на треска и се наложило да остане в болницата за контролни прегледи. Но скоро след това се е прибрал у дома.

Раницата е непрекъснато с Артър, включително и в леглото му - и въпреки че помпата издава шум, той успява да спи спокойно.

"Химиотерапията беше тежка за него и преминаването към блина беше облекчение", казва майка му Сандрин. Артър трябвало да се връща в болницата на всеки четири дни, за да могат лекарите да допълнят комплекта за блина, но през останалото време успяваше да се справи с лечението у дома.

В края на април 2023 г. на момчето е направена последната операция за отстраняване на тръбите от ръката му. Лекарите твърдят, че блина може да замени голяма част от химиотерапията - може би до 80% от нея. Около 450 деца годишно в Обединеното кралство са диагностицирани с вида рак, с който е диагностициран Артър.

"Химиотерапиите са отрови, които убиват болните клетки, но също така убиват и увреждат нормалните - и това е причината за страничните им ефекти", казва главният изследовател и консултант по детска хематология професор Аджай Вора, цитиран от Би Би Си. "Блинатумомаб е щадящо лечение".

Благодарение на лечението ракът на Артър вече е изчезнал. "На Нова година разбрахме, че блина е подействала ... - и това беше просто невероятно, така че празнувахме двойно", казва майката на момчето пред Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки