Нов 90-минутен тест показва кой е болен от COVID-19 и кой - от грип

OFFNews 03 август 2020 в 10:30 3975 1

Снимка БТА/Xinhua, архив

Нов тест, който може да открие коронавирус и грип за 90 минути, създадоха учени. Близо половин милион тестове ще бъдат пуснати в домовете за възрастни и лабораториите на Великобритания от следващата седмица, съобщава Би Би Си и цитира здравния министър Мат Ханкок, който нарича теста "животоспасяващ".

Той ще помогне да се разграничат случаите на болни от COVID-19 и тези на заболели от грип, което ще е особено необходимо през есенно-зимния сезон, когато ще циркулират различни вируси, уверява правителството.

Взетият на място материал с тампон и ДНК тест ще помогнат за разграничаването на COVID-19 от други сезонни вирусни заболявания, твърди правителството.

В момента три четвърти от резултатите от тестовете излизат в рамките на 24 часа, а 1/4 отнемат до два дни.

Освен количествата, които ще бъдат доставени, през септември ще бъдат инсталирани 5 000 машини за ДНК. Такива в момента се използват в 8 лондонски болници и могат да анализират материал, взет от носоглътката. Новите машини ще могат да направят 5.8 милиона теста през следващите седмици, съобщава британското здравно министерство.

Здравният министър Мат Ханкок разяснява, че "милиони бързи тестове ще осигурят резултати до 90 минути и ще  помогнат, да се разбие веригата на бързото предаване на заразата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови