Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Направленията стават електронни до няколко месеца

Вероника Шербанова 10 февруари 2015 в 13:13 5729 4

Снимка БГНЕС

Петър Москов

Направленията на хартиен носител ще отпаднат, като това ще се случи с въвеждането на електронна здравна карта. Това обясни здравният министър д-р Петър Москов.

Вместо това направленията ще бъдат вече в електронен вариант.

Лимитите за направленията обаче ще останат, тъй като в една система не може да има неограничен достъп до всичко, обясни Москов.

Всеки пациент ще има електронна здравна карта, в която ще бъде кодиран определен брой направления, свързани с индивидуалните му особености като възраст, здравословно състояние и др., а личните лекари ще преценяват кога да отключват направление.

По думите на Москов по този начин ще отпадне вероятността направленията да свършат и даден пациент да остане непрегледан.

По време на здравна дискусия за неотложните реформи в здравеопазването здравният министър начерта още параметрите на подготвяните от министерството промени в здравната система.

Сред тях са обособяването на три здравни пакета – спешен, базов и допълнителен, като спешният ще се заплаща от държавата и ще обхваща само спешните състояния. Това е и пакетът, от който ще могат да се възползват неосигурените. Базовият пакет ще се заплаща от Здравната каса и ще обхваща всички дейности, които покриват около 90% от причините за високи нива на смъртността във всички възрастови групи. Допълнителният пакет пък ще обхваща редица клинични пътеки, които не са свързани със спешни състояния. В рамките на този пакет ще има листи на чакащите за планови операции и различни медицински дейности, които не са непосредствено животозастрашаващи. За тях ще заплаща също НЗОК. Ако пък даден пациент иска не иска да чака, той ще може да доплати и да се лекува веднага.

Москов обясни още, че се очаква до началото на лятото да бъде изготвена здравна карта на лечебните заведения. Така Касата ще сключва договори вече само с тези болници, чието откриване е било необходимо за региона.

Предстои да се направи и остойностяване на клиничните пътеки, което ще се случи с помощта на националните консултанти за съответните заболявания.

По думите на министъра предстоят промени и в Спешната помощ, като ще се закупят 600 нови линейки.

Освен това ще бъдат направени ремонти на филиалите на спешните центрове, като в центровете в отдалечените места ще бъдат обособени спешни отделения. Ще бъдат определени и критерии за спешност, като по този начин ще бъде прецизирана работата на спешните екипи.

По този повод директорът на болница „Пирогов“ доц. Стоян Миланов посочи, че определянето на критерии за спешност няма да има чак такъв ефект, колкото ясно определяне на пътя на всеки пациент от дома му или от мястото на злополуката до болницата, в която ще бъде настанен, и на финансирането, необходимо за този път.

По повод готвените промени при здравното осигуряване, според които здравно неосигурените, които до 6 месеца не платят вноските си, ще трябва да плащат за 15 години назад, ако искат да имат отново здравни права, Петър Москов каза, че е предвидено въвеждането на ясна индивидуална социална анкета, на базата на която държавата да плаща на социално слабите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews