Европа ни дава 85 млн. евро за нови линейки

ОFFNews 08 февруари 2015 в 13:48 3805 4

Европейската комисия отпуска 85 милиона евро на страната ни за нови линейки.

Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов в Русе, като допълни, че парите са по програмата за развитие на спешната помощ.

„Това ще касае подмяната на автопарка, подмяната на центровете за спешна помощ, които ще станат активни медицински звена с възможност за диагностика и за престой до 24 часа, както и подмяна на спешните приемни на болниците. Ние буквално сме на вратата да започнем да стартираме обществени поръчки”, заяви здравният министър. 

Москов обясни, че остава единствено оформяне на детайлите, а здравното министерство е "буквално на вратата" да започне да сключва обществени поръчки.

Здравният министър е на мнение, че реформата в Спешна помощ вече има и първите резултати, защото се наблюдава повишен интерес на лекарите. Днес станало ясно, че Спешна помощ в София има назначени 10 нови лекари.

Москов допълни, че реформата в този сектор трябва да бъде завършена до 2020 г.

"Към момента не повече от 3 млн. български граждани имат достъп до спешна помощ, лечение и диагностика в рамките на 30 минути. При финализиране на цялата концепция, която е концепция на правителството, 7 млн. български граждани ще могат да имат тази възможност", каза още министърът.

Той каза още, че се обмислят промени в държавния ангажимент по отношение на здравнонеосигурените българи. В момента държавата осигурява единствено пенсионерите, децата до 18 г., студентите, както най-бедните на база социалните помощи за отопление.

"Ако вие сте от категория, различна от тези, но считате, че вашите доходи и вашия начин на живот не ви дава възможността да отделите пари за здравно осигуряване, тогава вие ще имате възможност да отидете в службата за социално подпомагане и активно да предявите тази си позиция", каза той.

След това ще бъдат направени проверки, които да покажат дали през месеците, през които не сте се осигурявали, наистина ли не сте имали възможността да го направите.

"Това е различен подход – да бъде идентифициран индивидуалният случай, да върви ежемесечно осигуряване, а не постфактум държавата да плаща разходите за лечението", обясни министърът.

Според Москов предложените законови промени за договорите, които Здравната каса сключва с лечебните заведения, са свързани с изваждането на търговията и връщането на медицината в българското здравеопазване.

"В закона пише, че вие като платци ще имате възможността, през ясни критерии, не говорим за каприз, да давате оценка за удовлетвореността си от дадено лечебно заведение, от дадена болница. Това ще е част от причините и от решенията и аргументите Здравната каса на следващата година да сключи или да не сключи договор с това лечебно заведение", обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!