Ген. Тонев: Предложенията на Москов са като необработени диаманти

OFFNews 30 януари 2015 в 16:01 5036 3

Предложенията на здравния министър са като необработени диаманти – трябва да се шлифоват, за да придобият вида, в който да бъдат приети от здравната комисия.

Това заяви пред „Фокус“ председателят на комисията ген. Стоян Тонев.

Няма опасност здравно неосигурените да останат без лекарска помощ заради промените в здравната система, увери ген. Тонев.

На всички трябва да е ясно, че има няколко нива на здравна помощ. Що се отнася до спешната, всеки ще получава същата качествена лекарска помощ, както досега. За плановите операции, които могат да се отлагат във времето, вероятно ще бъдат изготвени листи на чакащите, обясни той.

Според новите промени здравният пакет ще бъде разделен на три - спешен, базов и допълнителен пакет. 

Базовият пакет ще бъде покриван от НЗОК и ще обхваща лечението на социално значимите заболявания. Останалите заболявания ще се покриват от допълнителния пакет, за който Здравната каса ще плаща, но ще има лимит за количеството пациенти, които могат да бъдат лекувани от всяко заболяване за определено време. В рамките на този пакет ще се лекуват състояния, които не са животозастрашаващи и могат да бъдат отложени. Ще има листа на чакащите за всички, които искат да се лекуват безплатно. Останалите ще могат да заплатят допълнително или да се осигуряват в частен фонд. Спешният пакет пък ще покрива животозастрашаващите състояния и от него ще могат да се възползват и неосигурените.

На последното заседание на Министерския съвет беше прието и решението да се даде срок от 6 месеца на българите, които не плащат здравните си осигуровки, за да покрият вноските си за 3 години назад. Ако не направят това, те ще трябва да заплатят всички здравни вноски от създаването на здравноосигурителната система в България преди 15 години до момента.

Ген. Тонев посочи, че според него заплащането на здравни вноски трябва е придружено с конкретен договор със Здравната каса, в който да са посочени всички възможни варианти за използването на парите от вноските.

По думите му трябва да се намери начин болниците да бъдат компенсирани за лечението на неосигурени пациенти, тъй като за тези разходи няма да им бъде платено от Здравната каса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!