Москов предвижда 600 нови линейки

OFFNews 10 февруари 2015 в 11:24 2076 2

Петър Москов

Снимка Любомир Спиров/БГНЕС

Петър Москов

Предвижда се автопарк за 600 нови линейки, ремонт на филиалите, центровете за Спешна помощ и спешните отделения на болниците. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов, цитиран от БГНЕС.

Тези мерки са част от цялостната концепция за Спешна помощ, част от бъдещата реформа в здравеопазването. Като един компонент от концепцията Москов посочи справяне с кадровата криза в Спешната помощ.

"До някаква степен това става с национални усилия, през бюджета за тази година осигурихме нужното финансиране за хората, работещи в Спешната помощ и това дава нужния ефект. Вече има новопостъпили лекари във филиалите на Спешна помощ, като само в софийската Спешна помощ има 10 нови лекари. Възможността за развитие на тези хора, пък, ще става чрез Наредбата за специализация", каза Москов.

Крайната цел в края на програмата през 2020 г. ще бъде възможността за разлика отсега, когато не повече от 3 млн. граждани имат достъп до Спешна медицинска помощ и възможност за адекватна диагностика в рамките на 30 минути, 7 млн. граждани да имат тази възможност.

Концепцията за реформи в здравеопазването е на етап съгласуване и е предмет на съгласие във Висшия медицински съвет. Москов съобщи, че би трябвало утре тя да е част от дневния ред на Министерския съвет и да се превърне формално в акт на правителството. Вече работим по част от тази концепция, внесени са част от мерките в парламента, добави той.

Министърът припомни за трите пакета, които се предвижда да има в НЗОК: базов, допълнителен и спешен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!