Наградиха авторката на най-популярното приложение за проследяване на COVID-19

OFFNews 29 септември 2022 в 12:32 957 0

приложение

Снимка Скрийншот

Интерактивната карта, разработена в института "Джонс Хопкинс", проследява в реално време случаите на COVID-19 по света

Изследователка от университета "Джонс Хопкинс"в САЩ, създала уебсайт за проследяване на случаите на COVID-19 по света, е удостоена с награда "Ласкер" за служба на обществото, съобщи Асошиейтед прес.

Фондация "Албърт и Мери Ласкер" обяви лауреатите на наградите си в областта на медицинските изследвания, придружени от премия от 250 000 щатски долара.

Наградата за служба на обществото бе присъдена на Лорън Гарднър, инженер, изследвала разпространението на болестите. С екипа си тя разработва тракер за разпространението на COVID-19 по света от януари 2020 г. Той се превръща в основен инструмент, използван досега са проследяване на случаите на заболелите, на смъртните случаи, на ваксини. Тракерът се използва безплатно.

Наградата за медицински изследвания бе присъдена на Юк Мин Денис Ло, молекулярен биолог от Китайския университет в Хонконг за създаването на пренатален кръвен тест за установяване на синдром на Даун и други генетични състояния. Ло установява, че ДНК от зародиша се съдържа в кръвта на майката и това позволява генетичният скрийнинг да се извършва чрез кръвен тест вместо чрез по-инвазивна процедура.

Наградата за фундаментално изследване си поделят трима учени - Ричард О. Хайнс от Масачузетския технологичен институт, САЩ, Ерки Руослати от Медицинския изследователски институт Санфорд Бърнам Пребис в Калифорния, САЩ и Тимъти Спрингър от Медицинското училище на Харвард. Те са отличени за изследванията си върху протеините интегрини, които помагат на клетките да се свързват със съседни клетки и молекули. Работата им допринася за разработването на нови терапевтични стратегии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови