"Москов е мотор, който свързва парите и идеите в здравеопазването"

OFFNews 08 декември 2015 в 18:03 3482 3

Снимка БГНЕС

Център за ранна диагностика и лечение на онкологични заболявания беше открит днес в Александровска болница. На откриването присъстваха премиерът Бойко Борисов, здравният министър Петър Москов и регионалният министър Лиляна Павлова. 

Лечебното заведение получава 36 скъпоструващи апарата получи Александровска болница в София. Апаратурата е закупена с 16 млн. лева европари и още 6 млн. лева.

“Не мога да не поздравя ръководството на болницата, да не изкажа радостта си, одобрението си - истински ми е приятно, че двамата министри с такъв синхрон, разбиране, усърдие поне по 14 часа на ден на работят”, заяви Борисов, като допълни, че в лицето на министър Москов е намерил "генератор" и "мотор", който да свърже идеите с парите в здравеопазването.

С висококвалифицираната работна ръка, в лицето на докторите и хирурзите и новата апаратура българите ще се убедят постепенно, че няма нужда да ходят да се лекуват в чужбина. Пациентите по-скоро да се връщат на работните си места, за да произвеждат Брутен вътрешен продукт, подчерта Борисов. 

Около 1300 онкоболни се лекуват всяка година в Александровска болница, а с новата техника все повече пациенти ще преборват тежката диагноза, обявиха от ръководството на болницата, като връчиха символично чек на Борисов в знак на благодарност за отделените от държавата средства за новия център. 

Борисов изрази задоволството си от това, че двамата министри са работили в синхрон. 

Той припомни, че в първия му мандат са се сменили четирима здравни министри, но така и не се е намерил такъв, който да свързва парите с идеите.

Премиерът се впечатли от чушка в операционната, върху която студентите се обучават.

"Като гледахме апаратурата, и виждам, че страшно ми прилича това на чушка. Обаче си казвам "Сега, ако кажа, че ми прилича на чушка, кой знае каква след това интерпретация ще получа. И го питам доктора "Кой е този орган, който така прилича на чушка". И той вика: "Ами това е чушка", каза Борисов. 

Здравният министър пък се похвали, че в рамките на изтичащия програмен период над 240 млн. лева са вложени в българските болници за нова апаратура, като така на родния пациент се осигурява комплексен подход на лечение и вече няма нужда от здравен туризъм в чужбина.

По програма „Региони в растеж” за периода 2014-2020 г. ще бъдат използвани 160 млн. лева за спешната помощ. Те ще бъдат разпределени за ремонт и ново оборудване на спешните центрове, както и за 400 нови линейки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!