Медиците от белодробната болница във Варна с апел за подкрепа

Работещите в тубдиспансера не са получавали заплати от десет месеца, болницата е пред саморазпускане

OFFNews 29 юни 2022 в 14:27 1203 0

Тубдиспансер Варна

Снимка СБАЛПФЗ-Варна

Белодробна болница Варна

Медиците от белодробната болница във Варна се обърнаха с апел за подкрепа към жителите на областта. Лечебното заведение е заплашено от саморазпускане.

В отворено писмо до медиите те посочват, че "сагата с ненавременното финансиране от страна на местната власт продължава вече 7 – 8 години". Работещите в лечебното заведение, чийто принципал е Община Варна, не са получавали заплати от десет месеца. В СБАЛПФЗ Варна се намира единствената микробиологична лаборатория за диагностика на туберкулоза на територията на областта.

От десет месеца не сме получавали своите заплати. Поставени сме на ръба на своето лично физическо оцеляване. Това е и причината единственият пулмолог, работещ в момента в лечебното заведение – д-р Русева и две от медицинските сестри само след броени часове да напуснем своите работни места. Това ще доведе до саморазпускане на поликлиниката, тъй като няма да има кой да се грижи за пациентите", посочват в писмото си служителите на белодробната болница.

Според тях решението на Общински съвет Варна, да не бъдат отпускани никакви средства на тубдиспансера е политическо. Сигнали за липсата на финансиране са подадени до Министерството на здравеопазването, омбудсмана и всички отговорни институции. От здравното министерство са изпратили искане Общината да изпълни задълженията си като принципал, увеличена е и държавната субсидия, която обаче не е достатъчна.

В момента задълженията за заплати са 516 000 лв с включени осигуровки и още 135 000 лв други задължения, от които 65 000 лв за електроенергия. Тези задължения са трупани в продължение на десет месеца.

Това се дължи на порочната практика на местната власт да прехвърлят задължения от една година за следващата. Въпреки това бюджетът на Община Варна за тази година е рекорден – около 648 млн. лв. За нас няма друго обяснение и причина за ликвидирането на болницата от страна на общинската власт, освен политически мотив, заявяват от тубдиспансера.

Те призовават жителите на Варненска област да заявят своята подкрепа за болницата, изпращайки позицията си на официалните имейли на Община Варна и на председателя на ОС Тодор Балабанов - [email protected] и [email protected].

Медиците от белодробната болница настояват дължимите заплати да им бъдат изплатени и да бъде гарантирано бъдещото развитие на „СБАЛПФЗ-Варна“ ЕООД.

Преди седмица директорът на лечебното заведение доц. Христо Ганчев съобщи, че токът в болницата ще бъде спрян за два часа, тъй като има неизплатени задължения към местното енергодружество в размер на 65 000 лв.

Болничен директор: Ако ни спрат тока, ще заведа болните при кмета

Абсурд е да оставим болницата без ток. Не може да се приготвя храна, да се правят процедури. Болницата е извън града, знаете ли какви неща могат да се случат. Това е пълен абсурд. Тук имаме и хранителни среди, изследвания на болни, които трябва да се пазят. И всичко това стои в хладилни шкафове и е застрашено", каза тогава доц. Ганчев.

След сигнала му от здравната комисия към Община Варна увериха, че токът няма да бъде спиран, но се обединиха около позицията, че не общината, а държавата е тази, която трябва да реши съдбата на белодробната болница.

Няма да спират тока на варненската белодробна болница

Тази година задълженията са за 600 000 лв., но догодина ще бъдат 1 млн. лева на базата на увеличението на цените на тока, водата, потреблението, издръжката. Не е възможно една община да издържа болница със социално-значимо заболяване от световен мащаб“, аргументира се ресорният зам.-кмет Коста Базитов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови